RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSport

Profesor Meho Alić Partić obilježava šest decenija uspješnog rada u sportu

Omiljeni tuzlanski profesor Meho Alić Partić ovih dana obilježava šest decenija svog predanog i uspješnog rada u sportu. Jubilej veže za 1962. godinu kada je registrovan za FK Proleter iz Kreka, a svih narednih godina, pa i danas kada je u penziji, nikada nije rekao zbogom sportu.

Rođen je 1946. godine. Odrastao je u tuzlanskoj ulici Kaldrma. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu, Višu pedagošku akademiju, a onda Fakultet za sport u Sarajevu gdje je i magistrirao. Doktorsku disertaciju odbranio je na Univerzitetu u Tuzli gdje će sa zvanjem redovnog profesora otići u zasluženu penziju.

– I danas sam aktivan. Radim manja istraživanja, imam svoj fitnes centar. Podjednako sam ponosan na svoju sportsku i pedagošku karijeru. Smatram da sam skroman čovjek i da sam svoje ambicije ispunio. No, ostao je mali žal za vrijeme kada sam bio selektovan za fudbalsku reprezentaciju BiH. Nakon razgovora s ocem odustao sam od profesionalnog bavljenja fudbalom. Igrao sam u drugoj republičkoj ligi na poziciji centarhalfa, a nama je tih godina uzor bio Franz Beckenbauer – kaže na početku razgovora za Fenu profesor Meho Alić Partić.

Predavao je teoriju i historiju sporta, košarku i timske igre. U trenerskoj karijeri najviše je radio u KK Sloboda Dita, a bio je i šef stručnog štaba ŽOK Jelovica Tuzla, kao i u odbojkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

– Sa Sloboda Ditom i Jelovica Tuzlom imam osvojene titule prvaka Bosne i Hercegovine. Bio sam član komisije koja je radila na ujedinjenju odbojkaškog sporta u BiH, a bio sam i na čelu SKK Student iz Tuzle. Predavao sam i trenirao mnoge vrhunske sportiste, a kroz svoj rad mogu reći kako je Tuzla s pravom grad košarke jer je demografsko područje idealno za razvoj košarkašica i košarkaša – dodao je.

Posljednjih godina provodi manja istraživanja sa svojim bivšim studentima i saradnicima, pogotovo u oblasti ishrane i, kako kaže, podaci o broju pretile djece u BiH su poražavajući i veoma zabrinjavajući.

– Moramo povesti računa o ishrani i aktivnostima. Nije tačno da se ne može pronaći vrijeme za pola sata šetnje ili vježbanja, makar svaki drugi dan. S dobrim zdravljem i raspoloženjem problemi se lakše savladavaju. Znamo da su se promijenile životne navike, a ja bih rekao kako se s pojavom zamrzivača u domaćinstvima izgubila zdrava ishrana. U prošlom stoljeću na prste jedne ruke mogla su se nabrojati pretila djeca u našem okruženju, a danas je obrnuta situacija. Djeca ne izlaze van. Sjede za kompjuterom ili mobitelom u rukama i polje gledaju sa prozora. To se mora mijenjati. Roditelji svojim primjerom mogu potaknuti djecu na fizičku aktivnost. Znam da je otežavajuća okolnost što se plaćaju članarine u sportskim klubovima, ali uvijek se može izaći u šetnju. Mi ne biramo kako će vrijeme biti napolju. Biramo odjeću i ako se adekvatno obučemo možemo šetati i po kiši. Dakle, izgovora nema ako želimo dobro za sebe i svoju porodicu – ističe profesor Alić Partić.

Djeca danas treniraju, ali su ranije igrala mnogo više sportova.

– Djeca danas biraju sport između 6 i 9 godina i ako ne naprave vrhunske rezultate prestaju trenirati i kao da se nikad nisu bavila sportom. Ja sam još uvijek za multidisciplirana pristup. Djeca trebaju plivati, trčati, igrati tenis, basket, fudbal… Citirat ću velikog Platona: Treba biti umjeren u svemu. U radu, ljubavi i jelu. I zaista je tako. Moramo imati realne ambicije i težiti da ih ostvarimo. Velika razočarenja nisu dobra. A kada smo razočarani onda nismo raspoloženi… Moramo voditi računa o ishrani jer naši problemi sa zdravljem, manje – više, počinju od onog šta, kako i koliko jedemo – naglasio je.

Profesor Meho Alić Partić je trenutno angažovan u Udruženju sport i zdravlje, a njegov dugogodišnji hobi vezan je za sportski ribolov. Također je aktivan i u Udruženju Eko zeleni Tuzla.

– Imam 76 godina, ali sam još uvijek aktivan. Uvijek sam spreman za istraživanja, saradnju, razgovor… – kaže na kraju razgovora profesor Meho Alić Partić.

Izvor i foto: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.