RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Први пут у повијести утакмице свјетског првенства судит ће и жене

На Свјетском првенству у Катру ногометну правду дијелит ће 36 судаца, 69 помоћних судаца те 24 ВАР суца, а по први пут у 92-годишњој повијести свјетских првенстава на попису се налази и шест жена – три главне суткиње и три помоћнице.

Част да буду главне суткиње на највећој свјетској ногометној смотри имат ће Францускиња Степхание Фраппарт, Руанђанка Салима Мукансанга и Јапанка Yосхими Yамасхита, а као помоћнице Бразилка Неуза Бацк, Мексиканка Карен Диаз Медина, те Американка Катхрyн Несбитт, преноси Хина.

“Стварно сам дирнута јер ништа не може бити веће од Свјетског првенства. Више није ријеч о томе којег сте спола. Ради се о вашој способности”, казала је 38-годишња Фраппарт.

Она је прва жена која је судила у француској Лигуе 1 2019., исте године када је водила и финале Свјетског првенства за жене у својој домовини.

Судила је и еуропски Суперкуп 2019. између Ливерпоола и Цхелсеаја, а прије двије године је постала прва жена која је судила у Лиги првака, затим финале француског Купа ове године.

Yамасхита, која је двије године млађа од Фраппарт, имала је сличан успон до елитног разреда јапанског ногомета, а постала је и прва жена која је судила утакмицу азијске Лиге првака 2019.

Почетком ове године прешла је у професионалце, одустајући од посла фитнесс тренера који је дотад радила хонорарно.

Yамасхита је за АФП рекла да је суђење на Свјетском првенству велика одговорност, те да је сретна што је имам. Додала је како никада није мислила да ће јој се пружити таква прилика.

Руанђанка Мукансанга (34) некоћ је сањала о томе да постане професионална кошаркашица, али је већ с 20 година судила у домаћој женској ногометној лиги у својој земљи.

Судила је на Олимпијским играма у Токију, Свјетском првенству за жене, афричкој Лиги првака за жене, а ове је године постала прва жена која је водила утакмицу на афричком Купу нација.

ГЛАВНИ СУЦИ ЗА СП: Абдулрахман Ал-Јассим (Катар), Цхрис Беатх (Аустралија), Алиреза Фагхани (Иран), Ма Нинг (Кина), Мохаммед Абдулла Хассан Мохамед (УАЕ), Yосхими Yамасхита (Јапан), Бакарy Гассама (Гамбија), Мустапха Гхорбал (Алжир), Вицтор Гомес (Јужна Африка), Салима Мукансанга (Руанда), Магуетте Ндиаyе (Сенегал), Јаннy Сиказwе (Замбија), Иваáн Бартон (Ел Салвадор), Исмаил Елфатх (САД), Марио Есцобар (Гватемала), Саид Мартíнез (Хондурас), Цесар Артуро Рамос (Мексико), Рапхаел Цлаус (Бразил), Андреéс Матонте (Уругвај), Кевин Ортега (Перу), Фернандо Рапаллини (Аргентина), Wилтон Сампаио (Бразил), Фацундо Телло (Аргентина), Јесус Валензуела (Венезуела), Маттхеw Цонгер (Нови Зеланд), Степхание Фраппарт (Француска), Истван Ковацс (Румуњска), Даннy Маккелие (Низоземска), Сзyмон Марциниак (Пољска), Антонио Матеу Лахоз (Шпањолска), Мицхаел Оливер (Енглеска), Даниеле Орсато (Италија), Даниел Сиеберт (Њемачка), Антхонy Антхонy Таyлор (Енглеска), Цлемент Турпин (Француска), Славко Винчић (Словенија).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Srebrenik, Bijeljina i Brod pobijedili na turniru u Brčkom

Admir Kadrić

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Kataru

Radio Brčko

Pioniri Lokomotive – prvaci Republike Srpske

Admir Kadrić