RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Šahovska škola „Velemajstor“ Brčko iznjedrila prvaka BiH

Slobodan Pištalović, učenik Druge osnovne škole i Šahovske škole „Velemajstor“, je na 16-om kadetskom Prvenstvu BiH, koje je održano u Neumu, iz devet partija, sa osam pobjeda i jednim porazom osvojio 8 bodova i prvo mjesto u konkurenciji do 8 godina.U poslednjem kolu Pištalović je,već premoren, izgubio od Milana Ivanovića iz Dvorova, (koga je pobjeđivao na prvenstvu RS), a najteži meč mu je,kako kaže, bio protiv Ismeta Mešića , prošlogodišnjeg prvaka BiH.

Tri godine se Slobodan Pištalović druži sa drevnom igrom na 64 crno-bijela polja a njegov napredak ponajviše budno prati otac Siniša Pištalović, koji tvrdi da je doskora mogao i pobijediti u šahu sina Slobodana.

Osvojivši titulu šampiona BiH u svom uzrastu Pištalović je stekao pravo nastupa na Svjetskom i na Evropskom prvenstvu. U Šahovskoj školi „Velemajstor“ već su počele priprema za evropsku scenu, kaže trener Sandro-Marko Mikanović,povjerivši nam da će raditi ponajviše na otvaranju i taktici.

Šampionska titula, bez obzira što je donijela dosta radosti, porodici Pištalović je stvorila i prepreku u pogledu finansiranja šampiona za njegov nastup na Evropskom prvenstvu. Vrijeme do Evropskog prvenstva u Poreču mladi brčanski šahista će provesti zajedno sa svojim trenerom u žestokoj pripremi za evropsku scenu. Planira odlično završiti drugi razred u redovnoj školi, a roditeljima i Šahovskoj školi „Velemajstor“ preostaje da pronađu sponzore kako bi državni prvak mogao deset dana nastupiti među najboljim šahistima-vršnjacima iz evropskih zemalja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Прво екипно првенство у шаху за основце

Admir Kadrić

Završen šahovski turnir „Bošnjaci open 2016“

Admir Kadrić

Brčko: Održan Bajramski turnir u šahu

Radio Brčko