RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSport

“Sarajevo Maraton” okupio 1.700 trkača iz 41 države

Foto: Anadolija

U bh. prijestolnici jutros u osam sati kod Vijećnice startao je “Sarajevo Maraton”, najveća maratonska utrka u Bosni i Hercegovini, na kojoj nastupaju trkači iz čak 41 države.

Dobra zabava

Više od 1.700 prijavljenih učesnika trči na jednoj od distanci: Maraton (42.195 metara), Polumaraton (21.97 metara), Memorijalna utrka “Osman Junuzović” (5.000 metara), Kids Run i Balkansko vojno prvenstvo u polumaratonu.

Darko Lončar, ultramaratonac i predsjednik Udruženja “Dečki u plavom”, istakao je da očekuju dobru zabavu i istinski spektakl.

Četvrto izdanje maratona okuplja trkače iz 41 države.

– Imamo oko 1.430 prijavljenih učesnika na dužim distancama, a na dječjoj utrci 270 prijavljene djece, što je negdje oko 1.700 učesnika. Dolaze nam i vojnici iz deset država, imamo i pripadnike EUFOR-a i NATO-a u sklopu utrke. Negdje oko stotinu vojnika je na utrci – kazao je Lončar.

Balkansko vojno prvenstvo u polumaratonu je okupilo sportiste iz vojnih jedinica širom Balkana, uključujući i turske vojnike. Poznati bh. atletičar Zaim Šuman danas također trči Sarajevo Marathon.

– Ovo je velika sportska manifestacija u ovom gradu i našoj zemlji, jedna od najvećih u našoj zemlji. Očekujemo da sve prođe u najboljem redu i da svi trkači završe utrke. Bitno je da promovišemo prijateljstvo i druženje kroz sport – kazao je Šuman.

Larisa Šabanović stigla je sa grupom trkača iz Banovića kako bi učestvovali na utrci.

Privremena obustava

– Mi smo jedni od najbrojnijih i došli smo da se družimo i uživamo, da poboljšamo naše zdravlje. Smatram da bi svako trebao da se bavi sportom – kazala je.

Zbog održavanja manifestacije od 08:00 do 13:00 sati dolazit će do privremenih obustava saobraćaja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu na trasi utrke koja prolazi kroz općine: Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Ilidžu, Istočnu Ilidžu i Istočno Novo Sarajevo. Manifestacija je počela u subotu, 6. maja, panel diskusijama na temu trčanja kao rekreativne i sportske aktivnosti.

(avaz.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.