RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Seniorke i kadetkinje KK Lavovi na međunarodnoj sceni u sezoni 2023/2024.

Nakon prethodne sezone u kojoj su košarkašice KK Lavovi Brčko po prvi put zaigrale na međunarodnoj sceni u okviru WABA lige, sezona pred nama donosi nam novi nastup KK Lavovi Brčko na međunarodnoj sceni, i to sa dvije selekcije.

Seniorska selekcija KK Lavovi nakon osvajanja trećeg mjesta u Prvenstvu Bosne i Hercegovine u sezoni 2022-2023. ostvarila je plasman na međunarodnu scenu drugu godinu u nizu, dok je kadetska selekcija nakon sjajnih rezultata na domaćoj sceni, takođe, ostvarila plasman u WABA ligu, gdje će imati priliku da se nadmeće sa najkvalitetnijim ekipa iz zemalja okruženja.

Na sjednici Skupštine WABA lige u Slavonskom Brodu koja je održana krajem prošlog mjeseca žrijebane su grupe za sezonu 2023-2024, a voljom žrijeba seniorska selekcija KK Lavovi Brčko za protivnike u okviru grupe A za protivnike je dobila ekipe: Ubi Graz (Austrija), Plamen Požega (Hrvatska), Partizan Beograd (Srbija), Cinkarna Celje (Slovenija) i Orlovi Banja Luka (BiH).

U prvoj utakmici brčanske Lavice 4. oktobra dočekuju ekipu Ubi Grac iz Austrije, dok će posljednje, 10. kolo u okviru grupne faze takmičenja odigrati 20. decembra, takođe, na domaćem terenu u dvorani Tehničke škole u Brčkom protiv ekipe Plamen Požega.

Nakon toga u drugoj fazi takmičenja formira se Superliga u koju ulaze po četiri najbolja kluba iz svake od dvije grupe, uz prenošenje međusobnih rezultata, dok će se sezona zaključiti završnom trećom fazom, odnosno Final – Four turnirom na koji će se plasirati četiri najbolja tima iz Superlige.

Kada su i pitanju kadetkinje KK Lavovi Brčko, nakon više nego uspješnih rezultata na domaćoj sceni u prethodnim sezonama, takmičarska sezona 2023-2024 donosi iskorak u vidu nastupa u kadetskoj WABA ligi i priliku za nadmetanje sa najboljim klubovima regiona. Voljom žrijeba odlučeno je da u grupi A pored mladih košarkašica KK Lavovi bude i pet ekipa iz Slovenije: Cinkarna Celje, Ježica, Triglav, Janina i Akson Ilirija, te tri ekipe iz Hrvatske: Trešnjevka 2009, Zagreb i FSV Rijeka.

Prva faza takmičenja za košarkašice Lavova podrazumjeva tri WABA balona, a prvi je na rasporedu od 10-12. novembra ove godine u Rijeci (Hrvatska). Nakon toga, slijedi drugi balon od 15-17. decembra ove godine u Zagrebu (Hrvatska), te posljedni balon u Kranju (Slovenija) od 26-28. januara naredne godine.

Kadetkinje KK Lavovi odigraće ukupno osam međunarodnih utakmica i pokušati ostvariti plasman među četiri najbolje ekipe u svojoj grupi, što bi im omogućilo plasman u drugi dio takmičenja U17 WABA lige za sezonu 2023-2024.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.