RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Startala Franciskana: Biciklisti krenuli na putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu

U jutarnjim satima ispred Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu startala je Franciskana, biciklistička karavana u okviru koje će u sljedeća četiri dana sudionici obići franjevačke samostane i muzeje u BiH te tom prigodom prevaliti više od 400 kilometara.

Biciklisti će na svom putovanju obilaziti franjevačke samostane i muzeje, a putem će im se priključivati kolege iz drugih klubova, te prezentirati najbolje dionice za bicikliranje i upoznavati ih s turističkom i kulturnom ponudom svoje općine.

Naposljetku, svi će zajedno pohoditi Franjevačke samostane i muzeje kako bi skupljali iskustva, informacije i fotografije za novi projekt koji će u budućnosti privlačiti brojne cikloturiste iz cijelog svijeta, priopćili su organizatori.

“Cilj ovog projekta, osim promotivnih aktivnosti, jeste i istraživanje najboljih doinica i puteva kojim bi smo mogli uvezati ove samostane, kako bi smo ih kasnije svim našim turistima prezentirali kao izvrsne destinacije za bicikliranje. Cilj nam je Franciscanu predstaviti kao tematsku rutu i uvrstiti je u kulturnu rutu kod Vijeća Europe. To bi bila sljedeća razina za cikloturizam u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da bi smo time privukli jako velik broj cikloturista iz cijelog svijeta”, kazao je predsjednik udruge HeregovinaBike Toni Zorić.

Biciklisti će na svom proputovanju kroz četiri dana preći 400 kilometara i obići franjevačke staze i muzeje u Širokom Brijegu, Posušju, Blidinju (Masna luka), Rami, Guča Gori, Fojnici, Kreševu, a putovanje će završiti u Mostaru.

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom, koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana, a koji se svaki na svoj način posebni.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor događaja je i tvrtka HT Eronet. Partneri projekta su franjevački samostani i muzeji u Bosni i Hercegovini, kao i biciklističke udruge kroz koje će prolaziti ruta Franciskana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!