RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Tradicionalni 46. reli izdržljivosti Dakar startuje u petak

Tradicionalna 46. reli Dakar startuje u petak. Jedan od najtežih testova za vozače i tehniku ​u svijetu automobilzma i motociklizma ponovo će se održati u Saudijskoj Arabiji.

Ovogodišnje rute vozačima nude niz izazova, tako da su pustinjske dine i pješčani tereni samo dio etapa. Jedan dio će se odvijati i preko planinskog područja, gdje bi takmičare mogla iznenaditi kiša.

Vozači će ukupno morati preći skoro 8.000 kilometara, a nakon uvoda u Al Uli reli se završava 19. januara u Janbuu. Ove godine najveća novina biće dvije maratonske etape, 11. i 12. januara, sa startom i ciljem u Šajbahu. Trkači će morati preći 818 km, od čega će 584 km biti brzinski testovi.

Ovogodišnja utrka će ukupno imati 12 etapa, sa samo jednim danom odmora i to 13. januara u Rijadu.

Dakar je dugo poligon za najveće proizvođače automobila, koji na ovaj reli šalju najbolje što imaju. To se odnosi i na trkače, a na reliju ne manjka poznatih imena iz svijeta ostalih automobilskih sportova.

Titulu će branit Naser Al-Atijah iz Katara, pobjednik posljednja dva izdanja, koji je u međuvremenu promijenio tim i umjesto u Toyoti sjedit će u timskom automobilu Hunter Prodrive. Još jedan poznati učesnik bit će i Francuz Sebastien Loeb, nekada višestruki svjetski prvak u reliju, koji još uvijek čeka svoju prvu pobjedu na Dakaru.

Od trke mnogo očekuje i Audi. Njemačka fabrika je posljednjih godina dosta uložila u razvoj trkačkih automobila. Nijemci do sada svoju teoretsku prednost nisu uspjeli pretočiti u uspjeh na terenu. Ove godine će to pokušati promijeniti iskusni Carlos Sainz, Mattias Ekström i 14-struki pobjednik Stephane Peterhansel.

U motociklizmu glavni rivali posljednjih godina su KTM i Honda. Branilac titule je Kevin Benavides, a među favoritima za ukupnu pobjedu konkurišu Toby Price, Ricky Brabec, Joan Barreda, Luciano Benavides, Sam Sunderland, Skyler Howes i drugi.

Istorija relija Dakar datira još od 1978. godine, kada ga je osnovao francuski trkač Thierry Sabine. Tokom godina utrka je stekla reputaciju jedne od najtežih, koja je do sada imala i mnoge smrtne slučajeve, kako među učesnicima, tako i među pratiocima ili gledaocima.

Zbog nestabilne sigurnosne situacije, utrka se početkom milenijuma preselila u Južnu Ameriku, a nakon 2020. godine u Saudijsku Arabiju. Ukupno, Dakar je imao 29 afričkih nastupa i 11 u Južnoj Americi, prenosi STA.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.