RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Transrodna plivačica postala državna šampionka, uslijedila pobuna i uvrede s tribina

Foto: twitter/klix.ba

Transrodna plivačica Lia Thomas nastavila je rušiti rekorde u Sjedinjenim Američkim Državama pošto je postala i državna prvakinja plivačke divizije 1 NCAA šampionata.

Lia Thomas, koja je izazvala brojne komentare, ali i osude javnosti, promijenila je spol i danas dominira u ženskom plivanju. Na NCAA državnom šampionatu pobijedila je ispred plivačice Virginije Emme Weyant i ostavila je 1,76 sekundi u disciplini 500 metara slobodno. Tako je plivačica Pennsylvanije postala prva transrodna osoba koja je postala državni prvak u SAD-u u bilo kojem sportu.

Mnogi smatraju da to nije korektno, a studentica Virginia Techa iznijela je žestoke optužbe na račun Thomas. Ističe da je njena prijateljica s univerziteta shrvana jer zbog nje nije mogla proći dalje.

“Imam suigračicu koja nije ušla u finale jer je izbačena. Srceparajuće je vidjeti nekoga ko je prošao pubertet kao muškarac i ko ima tijelo kao muškarac da ima pravo tako nadmašiti konkurenciju”, rekla je studentica Virginije koja nije željela otkriti svoje ime.

Njena prijateljica je završila na 17. mjestu u kvalifikacijama, a u finale se plasiralo samo prvih 16 takmičarki.

“Prijateljica je bila shrvana i emotivna, posebno jer joj je to posljednja NCAA utrka. Srceparajuće je vidjeti da je uložila maksimalan napor kako bi došla u finale, ali joj se to nije vratilo. Teško je vidjeti da neko radi cijeli dan i noć, ali se protiv takvih ne može takmičiti”, navela je studentica Virginije pred kamerama.

To je samo nastavak pobune protiv Lije Thomas. I samo finale prošlo je vrlo kontroverzno pošto su pojedini navijači zviždali transrodnoj plivačici.

“Spasite ženski sport”, pisalo je na transparentu koji je bio okačen tokom finalne utrke u kojoj je Thomas lako nadmašila konkurenciju.

Nakon zvižduka, Thomas je odbila pojaviti se na planiranoj konferenciji za medije.

(klix.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.