RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

U Olimpijskom komitetu BiH trenutno 37 sportova, za ostale ima interesa ali ne i novca

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u posljednjih desetak godina povećao je porodicu olimpijskih sportova registracijom devet novih sportskih saveza.

Trenutno je u OKBiH zastupljeno 37 sportova, od kojih je većina olimpijskih. Posljednji  koji je primljen u porodicu olimpijskih sportova u BiH je Karling savez, a nešto ranije vaterpolo i ragbi savezi.

Generalni sekretar Said Fazlagić u izjavi za Fenu navodi da OKBiH gotovo svake godine  stvori uvjete da se oformi neki sportski savez na državnom nivou koji dolazi iz olimpijskog sporta, ali da zbog  nedostatka sistemske i materijalne podrške određeni  sportovi ne mogu da se još više razviju.

Tu ima prostora za napredak, međutim u ovom sportskom sistemu  u kojem država ne podržava ni olimpijski komitet,  a kamoli nerazvijene sportove, to ide jako teško. Ne podržavaju se olimpijci i olimpijski komitet, krovni sportski savezi, a kamoli neki sportovi koji su kod nas tek u povoju, poput mačevanja, streličarstva, mada imamo klubova i  dobru bazu. Međutim, zbog nedostatka  finansijske podrške  entuzujasti  ne mogu da organizuju  državni savez, kako bi  mogli da učestvuju na svjetskim i evropskim prvenstvima, razvijali sport i eventualno nekada učestvovali  na olimpijskim igrama – kazao je Fazlagić.

Navodi da se zbog nedostaka finansija, kao i infrastrukture,  gase određeni klubovi, kao što je to u boksu i nekim zmskim sportovima.

Zbog nedostatka adekvatne finansijske potpore imamo sankanje koje preživljava, a slična situacija je i sa bobom. Siguran sam da bilo puno više sankaša, bobista, ski sakača da imamo infrastrukturu. Siguran sam da bi mi u snowboardu bili bolji da imamo bolje staze, bolje snowborad parkove, skeletonci isto tako, jednostavno nemaju podrške – kazao je Fazlagić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.