RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Umro Bora Stanković, nekadašnji dugogodišnji sekretar FIBA-e

U Beogradu je u 95. godini preminuo Borislav Bora Stanković, dugogodišnji generalni sekretar Svjetske košarkaške federacije (FIBA).

Stanković je važio za jednog od pionira i legendu jugoslavenske košarke, a tijekom igračke karijere 1946-1953 nastupao je za Crvenu zvezdu s kojom je osvojio dvije titule prvaka države, te za Željezničar i Partizan.

Za jugoslavensku reprezentaciju od 1950. do 1953. godine odigrao je 36 utakmica, a nakon što je prestao aktivno igrati košarku, kao trener je prvo vodio Partizan, a potom OKK Beograd s kojim je u jednom desetljeću osvojio četiri prvenstva Jugoslavije, prenosi Hina.

Na mjestu generalnog sekretara Međunarodne košarkaške federacije nalazio se od 1976. do 2002. godine, a od 1978. je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih odličja i priznanja, a član je Košarkaške kuće slavnih od 1991. godine.

Tijekom njegova mandata na čelu FIBA-e košarka se transformirala u jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Njegov je veliki doprinos omogućavanje profesionalacima iz NBA da igraju za svoje reprezentacije na Olimpijskim igrama od 1992, a poslije i na svjetskim prvenstvima.

Stanković je jedan od najzaslužnijih za ogromnu ekspanziju košarke u drugoj polovici 20. stoljeća, kada je taj sport dobio nova pravila – liniju šuta za tri poena, nove dimenzije terena, te uvođenje četiri četvrtine umjesto dva poluvremena utakmica u organizaciji FIBA-e, što je sistem igre približilo NBA košarci.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.