RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Упитан наступ одбојкашких репрезентација Босне и Херцеговине у квалификацијама за ЕП

Одбојкашки савез Босне и Херцеговине могао би одустати од наступа сениорских репрезентација у квалификацијама за Европско првенство (ЕП), због недостатка финансијских средстава.

У саопћењу Одбојкашког савеза БиХ наводи се да, упркос најбољим резултатима у хисторији које су репрезентативне селекције БиХ оствариле у протеклом периоду, првим пласманом на Европско првенство женске сениорске репрезентације, али и освајањем Сребрене лиге и пласманом у ЦЕВ Златну лигу, надлежне институције нису пружиле праву финансијску подршку.

Слиједом добрих резултата ОСБиХ одлучио је и у овој години играти европске лиге и у мушкој и у женској сениорској конкуренцији, које су одигране у мају и јуну, те квалификације за Европско првенство 2023. године које почињу за неколико дана.

Наглашавају да је Европска одбојкашка конфедерација промијенила систем такмичења у односу на прошлогодишњи – турнирски, играњем домаћих и гостујућих утакмица, који је и до пет пута скупљи. Драматично повећање трошкова везано је и за новонастале економске и финансијске прилике у Европи и шире.

“Са скромним буџетом храбро смо се упустили у овај велики пројекат и ове године, дијелом нашом великом жељом за развојем репрезентативне бх. одбојке, а свакако приморани могућим последицама уколико не учествујемо у овогодишњим такмичењима. Уз помоћ добрих људи, наших пријатеља и власника смјештајних капацитета у Сарајеву и Тузли, превозника и осталих, који су нам изашли у сусрет дајући нам подршку за одгођено плаћање, успјели смо обезбиједити припреме за обје сениорске репрезентације за Сребрену и Златну лигу и одиграти оба такмичења. Подржале су нас и поједине опћине, градови, кантони и Министарство културе и спорта Федерације БиХ, као и спонзора”, истичу из Одбојкашког савеза БиХ.

Додају да је Одбојкашки савез БиХ у посљедње три године са државног нивоа власти добио 28.000 КМ, што није довољно ни за пола квалитетних припрема једне репрезентације или за одлазак на утакмицу у Норвешку.

“Очекују нас још већи трошкови у наредних мјесец дана, који ће принудити Одбојкашки савез БиХ да одустане од квалификација за Европско првенство у обје конкуренције, ако се не обезбиједе потребна финансијска средства”, истиче се у саопћењу.

За наступ у квалификацијама, како наводе, потребно им је 400.000 КМ, а они су у стању обезбиједити још 100.000 КМ.

“Од укупних трошкова у овој години (850.000 КМ), нама би из буџета БиХ било довољно 25 посто (свугдје је то тако у Европи и далеко изнад тога). Наши напори у тражењу рјешења су свакодневни и обезбједили смо до сада највећи износ финансијских средстава на годишњем нивоу. Ипак, то је недовољно да успјешно окончамо започете активности. Ми немамо излаза. Ако се током наредних дана не нађе ријешење и неопходна финасијска подршка, морамо донијети одлуку о прекиду припрема сениора, отказати припреме сениорки и отказати учешће на квалификацијама за Европско првенство, свјесни финансијских и других санкција од стране ЦЕВ-а. Немамо право стварати финансијске обавезе које није могуће извршити”, каже се у саопћењу које потписује генерални секрета Одбојкашког савеза БиХ Аднан Талић.

У саопћењу су подржали Кошаркашки савез БиХ, који је такођер прије неколико дана најавио да би због финансијских проблема могао доћи у питање наступ кошаркашких репрезентација БиХ на великим такмичењима.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.