RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Zvaničnik Katara potvrdio smrt stotina radnika prilikom priprema za SP

Između 400 i 500 sezonskih radnika izgubilo je život tokom radova na organizaciji Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, izjavio je u utorak, 28. novembra katarski zvaničnik uključen u organizaciju prvenstva.

“Procenjuje se da ih je oko 400, između 400 i 500. Nemam tačne brojke… Ali i jedna smrt je smrt previše”, rekao je generalni sekretar katarskog Vrhovnog komiteta za naslijeđe Hasan al-Tavadi britanskim medijima.

Vrhovni komitet bio je zadužen za izgradnju stadiona i druge infrastrukture od kada je Katar dobio organizaciju prvenstva, a jedini podatak poznat do sada bio je da je 40 sezonskih radnika izgubilo život u periodu od 2014. do kraja 2021. godine.

Prema podacima tog komiteta, 37 smrtnih slučaja nije bilo direktno vezano za sam posao, poput srčanih udara, dok su se tri smrti dogodile van radnog mesta.

Otkako je FIFA dodelila turnir Kataru 2010. godine, zemlja je preduzela neke korake da promjeni praksu zapošljavanja u zemlji. To, kako piše AP, uključuje i eliminaciju takozvanog sistema zapošljavanja kafala, koji je radnike vezivao za poslodavce, koji su imali pravo glasa o tome da li mogu da napuste posao ili čak zemlju.

Katar je takođe usvojio minimalnu mesečnu platu od 1.000 katarskih rijala (275 dolara) za radnike i potrebne naknade za hranu i stanovanje za zaposlene koji te beneficije ne primaju direktno od svojih poslodavaca.

Takođe je poboljšao pravila o bezbjednosti radnika kako bi spriječio smrt.

Aktivisti su pozvali Dohu da učini više, posebno kada je u pitanju osiguranje da radnici primaju plate na vrijeme i da budu zaštićeni od poslodavaca.

Al-Tavadijev komentar dovodi u sumnju istinitost izvještavanja kako vlade, tako i privatnih preduzeća o povredama i smrtima radnika u arapskim državama Zaliva, čije su nebodere izgradili radnici iz južnoazijskih zemalja poput Indije, Pakistana i Šri Lanke.

Mustafa Kadri, izvršni direktor Ekuidem Researcha, konsultantske kuće koja je objavila izveštaje o radnicima migrantima, rekao je da je iznenađen Al-Tavadijevom primjedbom.

„Šokantno je da sada dođe i kaže da ih ima na stotine“, rekao je za AP. “Oni nemaju pojma šta se dešava.”

Katar je bio na udaru aktivista za ljudska prava, koji su tvrdili da sezonski radnici rade u lošim uslovima, na visokim pustinjskim temperaturama, kao i da su bili diskriminisani i da su imali problema sa isplatama i prekovremenim radom.

Za Svetsko prvenstvo u Kataru izgrađeni su stadioni, metro linije i infrastruktura vredni 200 milijardi dolara.

(Vijesti.ba / RSE)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.