RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Australija će potrošiti 35 miliona dolara za zaštitu koala

Izvor: Shutterstock

Vlada Australije će potrošiti dodatnih 50 miliona australskih dolara (35 miliona američkih dolara) tokom četiri godine da zaštiti staništa koala u zemlji i uspori opadanje ugroženih vrsta životinja.

– Koale su jedan od najomiljenijih i najprepoznatljivijih simbola Australije, a mi smo posvećeni njihovom očuvanju za generacije koje dolaze – rekao je premijer Scott Morrison, prenosi Anadolu Agency.

Novi finansijski paket će povećati vladina ulaganja u zaštitu koala od 2019. godine na preko 74 miliona australskih dolara, koji će biti potrošeni na obnovu staništa, istraživanje populacije i dodatna istraživanja o zdravlju koala.

Broj koala u divljini pao je sa 330.000 na 100.000 zbog šumskih požara, bolesti i uginuća u saobraćajnim nesrećema.

Hlamidija, spolno prenosiva bakterija koja se nalazi i kod ljudi, također se proširila i među koalama, zarazivši polovinu životinja u nekim područjima.

Prema studiji koju je naručio Svjetski fond za divlje životinje, procjenjuje se da je više od 60.000 koala ubijeno, povrijeđeno ili na drugi način pogođeno šumskim požarima tokom 2019. i 2020. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Australske vlasti pozvale na masovnu evakuaciju

Radio Brčko

Otočje Tonga traži hitnu pomoć nakon cunamija

Radio Brčko

O slučaju u vezi s Novakom Đokovićem se konačno oglasio i ATP

Radio Brčko