RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Australski vojnik uhapšen zbog navodnih ratnih zločina u Afganistanu

Australski vojnik, koji je bio raspoređen u Afganistanu, optužen je za ubistvo civila. Četverogodišnja istraga otkrila je da su australski specijalci ubili 39 nenaoružanih civila i zatvorenika u toj zemlji.

Australske vlasti saopćile su u ponedjeljak da su uhapsile bivšeg vojnika zbog navodnog ubistva civila Afganistana dok je tamo bio raspoređen s odbrambenim snagama te zemlje, javlja AFP.

 

Očekuje se da će 41-godišnji muškarac biti optužen pred australskim sudom po jednoj tački za ratni zločin ubistva, za što može dobiti maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, objavila je australska savezna policija.

Četverogodišnja istraga otkrila je da su australske specijalne snage navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Afganistanu, pri čemu su viši komandanti navodno tjerali mlađe vojnike da ubijaju bespomoćne zarobljenike kako bi ih “pripremili” za borbu.

Slijedeći preporuke izvještaja, 19 sadašnjih i bivših pripadnika australske vojske upućeno je posebnom istražitelju kako bi se utvrdilo ima li dovoljno dokaza za kazneni progon.

Australija je bila dio međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a koje su obučavale afganistanske sigurnosne snage i borile se protiv talibana dva desetljeća nakon što su snage uz podršku Zapada zbacile s vlasti islamističke militante 2001. godine.

Više od 39.000 australskih vojnika služilo je u Afganistanu, a 41 ih je poginuo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.