Svijet

Breton: Zdravstveni pasoš za EU od 15. juna

Ubrzanje isporuka vakcina će omogućiti Evropskoj uniji da ugleda “svjetlost na kraju tunela”, uprkos trećem valu epidemije korona virusa koji se širi Evropom, najavio je evropski komesar za jedinstveno tržište Thierry Breton.

“Sada u Evropi imamo 52 fabrike koje rade 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici” za proizvodnju vakcina protiv korona virusa, rekao je on za francuske medije, prenosi Beta.

Breton je kazao da Evropa ima kapacitet da proizvede i isporuči za svoje građane 360 miliona doza planiranih za kraj drugog kvartala i 420 miliona doza potrebnih da bi se kolektivni imunitet postigao do sredine jula.

Evropski komesar je nedavno rekao da bi Evropa mogla postići kolektivni imunitet do 14. jula.

“Vidimo svjetlost na kraju tunela”, kazao je Breton i dodao bi trebalo još nekoliko sedmica da se širenje virusa ograniči i da se istovremeno poveća broj vakcinisanih.

Breton je najavio da će prvi evropski “zdravstveni pasoš” biti dostupan od 15. juna.

Novo zdravstveno uvjerenje treba da bude dostupno “u roku od dva do tri mjeseca” u digitalnim i papirnim formatu, i važit će u svih 27 država članica, rekao je Breton za francuski RTL Radio i TV kanal LCI, prenose Reuters i Tanjug.

“Od trenutka kada budemo sigurni da će svaki Evropljanin koji želi da bude vakcinisan imati fer pristup vakcini, kao što će to biti slučaj u naredna dva do tri mjeseca – bit će dobro da postoji zdravstveni certifikat koji će potvrđivati vaše stanje”, rekao je Breton.

Certifikat, ili pasoš, kako ga neki mediji nazivaju, sadržat će podatke o državljanstvu, vrsti vakcine i o antitijelima.

„U dokumentu će biti vaše ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj pasoša ovjeren QR kodom, da li ste vakcinisani ili ne, vrsta vakcine i da li ste bili nosilac virusa“, rekao je Breton koji je francuskim novinarima pokazao verziju tog certifikata.

Implementacija zdravstvene putničke isprave planirana je za juni, što bi osiguralo da se putovanja nastave širom Evrope, dodao je, prenosi Al Jazeera.

Breton je rekao da postoji mogućnost da dokument, iako nije obavezan, bude preporučen za putovanje avionom, učešće na nekom važnom događaju ili za ulazak na neko javno mjesto.

U nedostatku tog dokumenta, dodao je, bit će neophodan negativan test na koronavirus.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button