Svijet

Britanija: Prvi put nakon 30 godina izdata dozvola za otvaranje novog rudnika uglja

Britanska vlada je prvi put nakon 30 godina dala dozvolu za rudnik uglja u toj zemlji.

Britanski ministar za razvoj i socijalno stanovanje Michael Gove odobrio je projekat rudnika uglja u sjeverozapadnoj Cumbriji, navodi se u saopćenju vlade.

“Ovaj ugalj će se koristiti u fazi proizvodnje čelika, koji će se morati uvoziti iz inostranstva ako se ne proizvodi u zemlji. Ne koristi se za proizvodnju električne energije”, pojasnio je ministar.

U britanskim medijima je navedeno da se iz rudnika očekuje vađenje 2,8 miliona tona uglja godišnje uz ulaganje od 165 miliona funti, a istaknuto je da je Vlada prvi put dala licencu jednom rudniku u posljednjih 30 godina.

Stručnjaci navode da će rudnik, kada proradi, uzrokovati 400 hiljada tona emisije stakleničkih plinova godišnje.

Greenpeace je u saopćenju naveo da je Velika Britanija “izabrala da bude supersila u pogledu klimatskog licemjerja” umjesto da bude lider u podizanju svijesti o klimi.

Britanska vlada je ranije izvijestila da ima za cilj postizanje nulte emisije ugljika u zemlji do 2050. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!