Svijet

Два региона у Шведској обуставила вакцинацију због појаве нежељених реакција

Власти два региона у Шведској обуставиле су вакцинацију вакцином “Астра Зенеке” због појаве нежељених реакција, јавио је “Спутњик”.

Шведска је раније одлучила да остане при својим препорукама да ову вакцину не даје лицима старијим од 65 година, чиме је одбацила смјернице Свјетске здравствене организације.

Два шведска региона Сормланд и Јевлебори привремено су обуставили вакцинацију здравствених радника вакцином “Астра Зенеке” након појаве нежељених ефеката.

У Сормланду, од 400 радника болнице који су вакцинисани у једном дану, код 100 су се појавиле нељежене посљедице. Иако се грозница помиње као уобичајена пропратна појава, више људи од очекиваног броја пријавило је да су се разбољели.

“Ми смо обуставили вакцинацију јер морамо да истражимо, али и како не бисмо имали раднике под стресом”, рекао је регионални медицински званичник Магнус Јохансон за мрежу СВТ.

Ово је први пут да је вакцина компаније “Астра Зенека” кориштена у региону Сормланд. Имајући у виду препоруку да се избјегава вакцинација лица старијих од 65 година, вакцина је дата само болничким радницима.

Регион Јевлебори, у коме су примијећене сличне реакције, одлучио је да слиједи тај примјер и привремено обустави вакцинацију. У овом региону код око 100 здравствених радника примијећени су нежељене симптоми и они не могу да раде.

“Код свих се јављају реакције као што су грозница, болови у цијелом тијелу, осјећај хладноће. Проблем је што смо вакцинисали велики број људи на једном мјесту, морали смо да паузирамо”, рекла је координатор вакцинације у региону Тина Мансон Содерлун.

У округу Јоншопинк примијећене су нежељене посљедице вакцинације након што је вакцинисано више од 500 људи.

Андреас Хедини, медицински директор “Астра Зенеке” за нордијске земље, рекао је да му је жао због губитка особља усљед нежељених појава од вакцине, рекавши да се тако нешто очекивало, иако не у толиком броју.

За сада је обустављено кориштење само ове вакцине, док се наставља имунизација вакцинама компанија “Фајзер” и “Модерна”.

У Шведској је до сада заражено више од 608.000 људи и она спада у најгоре погођене скандинавске земље, наводи “Спутњик”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button