RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

EU ‘primila na znanje’ najavu Britanije o pokretanju postupka rješavanje sporova

 Evropska komisija je u srijedu saopćila da je “primila na znanje” najavu Velike Britanije da je pokrenula postupak rješavanja sporova s EU kako bi nakon Brexita dobila pristup programima naučno-istraživačkog bloka.

– Komisija uzima u obzir zahtjev Ujedinjenog Kraljevstva za konsultacije i nastavit će to u skladu s primjenjivim pravilima, kako je navedeno u Sporazumu o trgovini i saradnji – rekao je portparol Daniel Ferrie.

U okviru trgovinskog sporazuma potpisanog krajem 2020., Britanija je pregovarala o pristupu nizu naučnih i inovacijskih programa Evropske unije, uključujući Horizon, program od 95,5 milijardi eura koji nudi grantove i projekte istraživačima, podsjeća Reuters.

Ali Britanija navodi da čak 18 mjeseci kasnije, EU tek treba da finalizira pristup Horizonu, Copernicusu, programu za posmatranje Zemlje vezano za klimatske promjene, Euratomu, programu nuklearnog istraživanja i uslugama kao što su nadzor i praćenje svemira.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.