Svijet

Evropa: Korona i robotizacija će ugroziti desetine miliona radnih mjesta

Oko 53 miliona radnih mjesta u EU biće robotizovano do 2030. godine, čemu bi mogla doprinijeti i pandemija koronavirusa, pokazalo je istraživanje McKinsey Global Instituta.

„Zbog toga će više od 20 odsto radne snage biti primorano na sticanje novih vještina i prekvalifikaciju“, pokazalo je istraživanje McKinsey instituta o budućnosti rada u Evropi i uticaju Covid-19 i automatizacije na zaposlenost u EU.

U izvještaju je navedeno da bi skoro 59 miliona ljudi u EU, odnosno 26 odsto od ukupnog broja zaposlenih, moglo u kratkom roku da se suoči sa ekonomskim posljedicama pandemije i restriktivnih mjera – smanjenjem radnih sati i plate, ili sa privremenim ili stalnim prestankom radnog odnosa.

Kriza sa koronavirusom imala je snažan uticaj na tržišta rada u EU, međutim pandemija nije jedini razlog promjena i oblikovanja budućnosti rada u Evropi.

Radna mjesta koja su ugrožena zbog pandemije koronavirusa, ali i automatizacije variraju po sektorima, međutim najveći broj poslova u riziku su u tri oblasti – trgovini, proizvodnji i ugostiteljstvu.

Broj evropskog radno sposobnog stanovništva biće smanjen oko 13,5 miliona, odnosno oko četiri odsto do kraja decenije, a pad će posebno biti izražen u Njemačkoj sa oko četiri miliona i Italiji sa oko 2,5 miliona manje.

Automatizacija i zamrzavanje pojedinih ekonomskih aktivnosti, koji će se odvijati različitim brzinama, dovešće do smanjenja broja radnih mjesta i ubrzati proces stvaranja novih profesija.

Covid-19 bi s jedne strane mogao da ubrza prelazak radne snage na nove poslove koji zahtijevaju drugačije vještine, a sa druge kriza s virusom mogla bi da produbi razlike između više i manje obrazovanih radnika, ali i država u EU.

Istraživanje je pokazalo da oko 50 odsto Evropljana živi u stabilnim ekonomijama koje privlače nove stanovnike, da se evropske oblasti koje čine dom za oko 30 odsto Evropljana suočavaju sa smanjenjem radno sposobnog stanovništva zbog imigracije ili starenja, a da preostalih 20 odsto čini kategorija sa dinamičnim rastom i najvišim bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku.

Broj radno sposobnog evropskog stanovništva koji živi i radi u drugoj evropskoj državi udvostručio se od 2003. do 2018. sa oko osam na 16 miliona, navodi se u izvještaju.

Izvor: poslovnenovine.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close