RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Evropski parlament ispituje sposobnost Mađarske da predsjedava EU

Evropski parlament u četvrtak će dovesti u pitanje sposobnost Mađarske da naredne godine predsjedava Evropskom unijom od 27 zemalja, navodeći probleme te zemlje s vladavinom prava, pokazuje nacrt parlamentarne rezolucije.

Država koja predsjedava EU planira i predsjedava sastancima ministara i pripremnih tijela vlada EU, te predstavlja vlade EU u odnosima s drugim institucijama EU i međunarodnim organizacijama.

Predsjedništvo je odgovorno za pokretanje rada na zakonodavstvu EU, djelujući kao pošten i neutralan posrednik – uslov koji Mađarska neće moći ispuniti zbog brojnih sukoba s EU, tvrdi parlament.

– Parlament postavlja pitanje kako je Mađarska u stanju vjerodostojno ispuniti ovaj zadatak 2024. godine s obzirom na neusklađenost sa pravom EU i vrijednostima sadržanim u članu 2. Ugovora o Evropskoj uniji, kao i principom iskrene saradnje – navodi se u nacrtu rezolucije koji će biti usvojen 1. juna.

Prema kalendaru koji su dogovorile sve vlade EU 2016. godine, Mađarska će predsjedati blokom između jula i decembra 2024. Iako je kalendar ranije promijenjen zbog pristupanja novih zemalja, promjena zasnovana na problemima neke zemlje s vladavinom zakona bila bi bez presedana.

Mađarska je dugo u sukobu s EU oko više pitanja, kao što su vladavina prava, korupcija na visokim nivoima, nedostatak nezavisnosti pravosuđa, kršenje akademskih sloboda i LGBTQ prava. EU je zamrznula milijarde eura sredstava za Budimpeštu zbog tih briga.

Mađarska vlada godinama pregovara s EU o tim pitanjima, ali pregovori su slabo napredovali.

Odluka da li će se promijeniti kalendar predsjedavanja EU radi odlaganja ili otkazivanja predsjedavanja Mađarske u rukama je drugih vlada EU, prenosi Reuters.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!