Svijet

Evropskim bankama prijeti gubitak od 800 milijardi evra

Evropskim bankama u sljedeće tri godine prijeti gubitak od 800 milijardi evra po kreditima i smanjenje prihoda za 30 milijardi evra zbog posljedica krize uzrokovane virusom korona.

Prema istraživanju konsultantske firme “Oliver Vajnman”, ekonomski oporavak će biti spor, a procjene govore da će se loši krediti “popeti” na 400 milijardi evra.

Lošiji “scenario” oporavka uključuje ozbiljne razmjere drugog talasa pandemije, koji bi ove cifre udvostručio, a udio loših kredita evropskih banaka dostigao bi deset odsto ukupnog kreditnog portfelja, prenosi “Fajnenšel tajms”.

“Veliki broj banaka naći će se u nezavidnom položaju sa vrlo slabim povratima”, tvrdi Kristijan Edelman, jedan od direktora za analize evropskog sektora finansijskih usluga u “Oliver Vajmanu”.

On navodi da će to rezultirati averzijom banaka prema riziku kada je kreditiranje u pitanju.

U tekstu se podsjeća da su evropske banke prošle kroz težak period oporavka od prošle finansijske krize 2008. i da su više od jedne decenije imale “slabašnu” profitabilnosti usljed velike konkurencije na tržištu.

Evropske banke su u prosjeku, kako se napominje, upola manje profitabilne od američkih.

Pet najvećih banaka iz Amerike već je pripremilo 55 milijardi dolara za potencijalne gubitke po kreditima tokom prvog polugodišta ove godine.

Pandemija kovida-19 negativno će se odraziti i na prihode evropskih banaka, prvenstveno zbog dugoročno izuzetno niskih kamatnih stopa.

Prihodi bi, nakon očekivanih gubitaka po kreditima, mogli ove godine da padnu za 180 milijardi evra na 385 milijardi evra, čak i ako se drugo zatvaranje ekonomije izbjegne.

Oporavak se ne očekuje prije 2022. godine, kada će prihodi od 535 milijardi i dalje biti za 30 milijardi evra niži.

Stručnjaci prognoziraju da će se neto prihod od kamata iduće godine “spustiti” za osam odsto u odnosu na lanjski nivo, te da će to posebno pogoditi banke koje nemaju investiciono bankarstvo ili upravljanje imovinom, navodi “Sputnjik”.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button