Svijet

Francuska ekonomija na putu snažnog oporavka

Francusko gospodarstvo snažno će se oporaviti u drugoj polovini godine, nakon pada bez presedana u prvih šest mjeseci, koji su prouzročile mjere suzbijanja epidemije koronavirusa, objavila je u srijedu statistička agencija INSEE.

Drugo gospodarstvo eurozone vjerojatno se u drugom tromjesečju smanjilo 17 posto u odnosu na tri prethodna mjeseca, čime je INSEE potvrdio junskuu procjenu.

U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnosti su pale 5,3 posto.

U trećem tromjesečju gospodarstvo bi se trebalo oporaviti, uz procijenjenu stopu rasta od 19 posto, te porasti dodatnih tri posto u četvrtom tromjesečju, izračunali su u statističkom uredu.

Na kraju godine aktivnosti bi trebale biti od jedan do šesto posto niže u odnosu na pretkrizne razine, dodaju.

U cijeloj godini gospodarstvo će se smanjiti devet posto, najviše otkada su 1948. započela moderna istraživanja. Procjena je ipak nešto bolja od vladine koja je u najnovijim izmjenama ovogodišnjeg proračuna predvidjela 11-postotni pad.

Sredinom marta vlada je uvela mjere blokade među najstrožima u Europi, a postepeno ih je počela ukidati 11. maja kada je započeo “postepeni ali snažni oporavak” gospodarstva, objašnjava INSEE, prenosi SEEbiz.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button