RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

G7 želi stabilne i konstruktivne odnose s Kinom, upozorava na ‘militarizaciju’

U završnom saopćenju objavljenom na samitu u Hiroshimi, države članice su iznijele niz briga zbog kineskih ekonomskih i vojnih aktivnosti. Također su, međutim, nastojale zadržati otvorena vrata za saradnju i izbjeći dalje rasplamsavanje napetosti između druge po snazi svjetske ekonomije i grupacije velikih zapadnih sila plus Japana.

– Spremni smo da izgradimo konstruktivne i stabilne odnose s Kinom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno prema Kini. Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini niti nastojimo da osujetimo kineski ekonomski napredak i razvoj – navodi se u saopćenju i dodaje da se zemlje G7 “ne razdvajaju ili okreću same sebi”.

Jezik saopćenja ipak je jasno ukazao na široku zabrinutost bloka po pitanju ekonomske otpornosti “koja zahtijeva smanjenje rizika i diverzifikaciju”, obećavajući da će se “smanjiti prekomjernu ovisnost u našim kritičnim lancima snabdijevanja”.

Blok je upozorio na kinesku “militarizaciju” u Južnom kineskom moru i ponovio da su “mir i stabilnost” u Tajvanskom moreuzu “neophodni” za globalnu sigurnost, i pozvao je Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju “kako bi zaustavila svoju vojnu agresiju, i odmah, potpuno i bezuslovno povukla svoje trupe iz Ukrajine”, prenosi AFP.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.