RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Guterres: Sistem međunarodne trgovine pred raspadom

Izvor: FENA

Sistem međunarodne trgovine na rubu je raspada u jeku rastućih geopolitičkih napetosti, izjavio je u srijedu generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, upozoravajući svijet da se ne ‘dijeli’ na suparničke blokove.

– Međunarodni trgovinski sistem ugrožen je sa svih strana i koleba se na rubu raspada – izjavio je Guterres na svečanosti povodom 60. godišnjice Agencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

– Geopolitičke napetosti rastu, nejednakosti rastu, klimatska kriza teško pogađa brojne zemlje u razvoju – kazao je on u sjedištu Ujedinjenih nacija u Evropi u Ženevi.

– Novi i dugotrajni sukobi imaju široke posljedice po globalnu ekonomiju. Trgovina je postala mač s dvije oštrice – izvor i prosperiteta i nejednakosti, međusobne povezanosti i ovisnosti, ekonomske inovacije i degradacije okoliša – naveo je.

Svjetska trgovinska organizacija i Međunarodni monetarni fond mjesecima upozoravaju na geoekonomsku fragmentaciju, u kojoj zemlje favoriziraju trgovinu unutar svoje regije ili određenog trgovinskog bloka, a ne na globalnom nivou, prenosi AFP.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.