RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Iran započeo proizvodnju obogaćenog urana

Iran je započeo proizvodnju obogaćenog urana, što bi moglo pomoći u proizvodnji nuklearnog oružja, saopćili su iz UN-ove agencije za nuklearni nadzor.

Teheran je o ovom koraku obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i naveo da je cilj razviti gorivo za istraživački reaktor.

Britanski, francuski i njemački zvaničnici rekli su da bi ovaj potez mogao ugroziti pregovore o “oživljavanju” napuštenog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Pomenuti sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), je nametnuo ograničenja iranskom nuklearnom programu kako bi im se otežalo razvijanje nuklearnog oružja.

Zauzvrat, Sjedinjene Američke Države i Evropa složile su se da će ukinuti postojeće ekonomske sankcije. Bivši predsjednik Donald Trump 2018. godine je povukao SAD iz dogovora i obnovio sankcije protiv Irana, nakon čega je Teheran počeo kršiti mnoga svoja ograničenja. Trenutni predsjednik Joe Biden je nastavio sa Trumpovom praksom.

Trenutno zvaničnici iz SAD-a i Evrope u Beču vode pregovore kako bi pokušali uspostaviti sporazum. Započeti su u aprilu, odgođeni su 20. juna, a novi datum pregovaranja nije najavljen.

Novoizabrani iranski predsjednik Ibrahim Raisi želi da SAD ukinu sankcije njegovoj zemlji u zamjenu za poštivanje sporazuma.

Zvaničnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke izjavili su da su “ozbiljno zabrinuti” zbog odluke Irana o proizvodnji obogaćenog urana. Također su pozvali Iran da se vrati pregovorima u austrijskoj prijestolnici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Iran tvrdi da ‘vrata za pregovore’ nisu zatvorena

Radio Brčko

Iran prijeti obogaćivanjem uranijuma ako svjetske sile ne održe obećanja

Radio Brčko

Iran potvrdio da je ispalio dva projektila na ukrajinski avion

Radio Brčko