RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Italijanski ministar za EU poziva na period za razmišljanje prije daljeg proširenja

Prije nego što se nastavi s proširenjem EU, potrebno je razmisliti o prioritetima država članica i finansijskim kapacitetima bloka, rekao je talijanski ministar za pitanja EU Raffaele Fitto, prenosi Euractiv.

Fitto je pozvao na vrijeme za razmišljanje tokom takozvanog “Rimini sastanka”, događaja koji je organizirala utjecajna katolička laička grupa Pričest i oslobođenje.

Potreban je “novi model” Evropske unije prije nego što se nove zemlje pridruže EU bloku, rekao je Fitto. Trebalo bi se baviti glavnim pitanjima kao što su odbrana, vanjska politika, migracioni tokovi i industrijska politika. Razlike između zemalja EU bi se eliminisale identifikovanjem prioriteta kojima se treba baviti u sinergiji i definisanjem “glavnih zadataka”, dodao je.

– Ovo su pitanja koja se moraju staviti pred izbor koje treba postaviti, jer u suprotnom rizikujemo da otvorimo opštiju refleksiju bez kapaciteta, sredstava i struktura da bismo to mogli provesti – naglasio je Fitto.

Trenutno je osam zemalja koje se zvanično prijavljuju za pridruživanje Evropskoj uniji i koje su u procesu usklađivanja svog nacionalnog zakonodavstva sa zahtjevima za pristupanje EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina. Kosovo je podnijelo zahtev za članstvo u decembru 2022, a Gruzija je podnijela zahtev ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Članstvo u EU je često dugotrajna i složena procedura, koja od zemalja kandidata zahtijeva ne samo da ispune kriterije za pristupanje – poznate kao „kopenhaški kriteriji” – već i da prenesu europsko zakonodavstvo u svim oblastima.

– Hipoteza – od sada i narednih nekoliko godina – o tako velikoj Evropi ne uključuje samo bacanje srca preko prepreke, već i promišljanje (…) Koje finansijske kapacitete i kakav model zamišljamo za izgradnju ove dimenzije? – pitao je Fitto publiku.

Neposredno prije Fittovog govora, predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, koja je govorila na istom sastanku, pozvala je da pregovori o ulasku Ukrajine u EU počnu što je prije moguće.

– Mi smo Ukrajini odobrili status ‘kandidata’ za pridruživanje Evropskoj uniji prošlog ljeta i nadam se da pregovori mogu početi što je prije moguće – rekla je Metsola, ponovivši “bezuslovnu podršku” zaraćenoj zemlji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.