RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Johnson: Britanija će biti prijateljski susjed, najbolji prijatelj i saveznik EU

Novi trgovinski sporazum o Brexitu omogućit će Britaniji da postane “prijateljski susjed, najbolji prijatelj i saveznik” Evropskoj uniji, reći će bi Boris Johnson u srijedu u britanskom parlamentu.

Iznijet će primjedbe uoči drugog čitanja prijedloga zakona o EU (budući odnosi), o kojem će se raspravljati i glasati u Donjem domu i potom u Domu lordova prije nego što se službeno pretvori u zakon u Britaniji.

Johnson, koji je intenzivno vodio kampanju za izlazak Britanije iz EU-a  u 2016. godini prije nego što je prošle godine postao premijer, trebao bi reći da zakonodavci koji zagovaraju Brexit nisu tražili “puknuće”, već “rješavanje starog i zabrinjavajućeg pitanja britanskih političkih odnosa s Evropom.”

U govoru, čiju je kopiju dobio dpa, Johnson će zakonodavcima reći: „Prvo smo stajali podalje, a zatim smo postali polovična, ponekad opstruktivna članica EU.

„Sad ćemo s ovim prijedlogom zakona biti prijateljski susjed – najbolji prijatelj i saveznik koji bi EU mogla imati – ruku pod ruku kad god se naše vrijednosti i interesi podudaraju, ispunjavajući suverenu želju britanskog naroda da živi pod vlašću vlastitih zakone, koje donosi vlastiti izabrani parlament.

“To je istorijska rezolucija donesena ovim prijedlogom zakona.”

U utorak je 27 država EU utrlo put privremenoj primjeni trgovinskog sporazuma nakon Brexita od 1. januara, što je najnoviji korak u službenom donošenju teškog sporazuma.

U takozvanom pisanom postupku, ni jedan ambasador EU nije se usprotivio privremenoj primjeni sporazuma, što će šefovima EU omogućiti da sporazum potpišu u srijedu.

Privremena primjena last-minute sporazuma neophodna je jer će Evropski parlament morati dati zeleno svjetlo početkom sljedeće godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel potpisat će nacrt sporazuma jutros, prenosi dpa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Britanski premijer će se ispričati parlamentu zbog kršenja epidemioloških mjera

Radio Brčko

Britanski premijer Boris Johnson danas u posjeti Ukrajini

Radio Brčko

Johnson: Rusija napreduje sporo ali značajno u Donbasu, poslati Ukrajini veću vojnu podršku

Radio Brčko