RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Које су три најневјероватније антируске вијести пласиране у Америци?

Руски портали изабрали су три најневјероватније антируске вијести у САД пласиране током посљедњих годину дана – да је Москва користила игрицу “Покемон го” као оружје, да Владимир Путин уништава енергетску мрежу САД и да Руси из ваздуха прате кретање америчког предсједника Доналда Трампа.

Си-Ен-Ен је тако тврдио да је руска тајна полиција користила “Покемон го” како би распиривала расну нетрпељивост у САД.

Наводно, Русија је иницирала такмичење које је охрабривало људе наклоњене покрету “Црни животи су важни” да игра ту игрицу у близини злогласних локација на којима су се догодили примјери полицијске бруталности.

Играчима је, наводно, речено да промијене имена својих ликова у имена жртава тих инцидената, што је “очигледно настојање да се распири расна напетост”.

Амерички медији су, у антируској припаганди која траје од америчких предсједничких избора, објавили да је руски лидер Владимир Путин “хаковао америчку електроенергетску мрежу”.

О овом “алармантном догађају” у Вермонту прошлог децембра извјештавао је “Вашингтон пост”, а вијест се брзо проширила до других великих медијских кућа.

Лист је, као и увијек у случају вијести које говоре о руској умјешаности у америчке проблеме, цитирао “анонимне функционере” националне безбједности и ширио параноју постављајући питања, попут – “Јесу ли они /Руси/ и у другим системима?”.

Гувернер Вермонта Питер Самлин чак је поручио: “Сви Американци требали би бити узнемирени и огорчени због тога што један од водећих свјетских разбојника Владимир Путин покушава да сруши нашу електроенергетску мрежу”.

Никакви докази нису представљени ни предочени за те тврдње.

Наиме, након што је примила обавјештење Министарства државне безбједности, компанија “Барлингтон електрик” претражила је све своје компјутере и пронашла пријетећи код у једном преносном рачунару који није ни био прикључен на електроенергетску мрежу.

Трећа велика лаж било је извјештавање о томе да руски авиони шпијунирају мјеста за одмор америчког предсједника Доналда Трампа.

Амерички медији су у августу тврдили да је руски шпијунски авион уочен изнад Вашингтона и Бедминстера у Њу Џерсију, гдје се Трамп одмарао.

Наводно, руски шпијунски “тупољев ту-154М” летио је близу голф игралишта на 4.000 стопа, а потом се попео на 5.000 стопа прије него што је одлетио у ваздушни простор Њујорка.

Руски портали цинично наводе да су руски авиони, ваљда, свуда, па чак лете слободно по америчком ваздушном простору, преноси “Руски вјесник”.

Извор: http://www.srna.rs/

Фото: SD/ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.