Svijet

Kurz pozdravlja to što se Evropska komisija bavi temom azila i migracija

Kurz je u razgovoru za AFP aludirao na prethodne napore Evropske komisije da uvede obavezne kvote migranata za sve članice EU, što su odbile mnoge istočne i srednjoevropske zemlje.

“Otkrili smo da distribucija migranata u Evropi nije uspjela i mnoge države to odbijaju. Ovako neće ići”, rekao je.

Danas će Brisel objaviti svoj najnoviji prijedlog politike azila zemalja EU.

Komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson želi da 27 država članica podijeli teret rješavanja migrantske krize, odnosno tražilaca azila koji uglavnom dolaze na južne obale bloka u Grčku, Italiju i Španiju. Ponovo je pokrenula ideju obaveznog dijeljenja.

Kurz je rekao da pozdravlja to što se Evropska komisija bavi temom azila i migracija.

“Ovu temu možemo riješiti samo zajedno. Bolja zaštita vanjskih granica EU, udružena borba protiv krijumčara, ali i udružena pomoć tamo gdje je potrebna (u zemljama odakle dolaze izbjeglice). To je put koji je potreban “, rekao je Austrijanac.

Austrija i druge manje države, poput Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, u prošlosti su se izjasnile protiv bilo kakve obavezne raspodjele tražilaca azila.

Treba podsjetiti da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila ukidanje Dublinske uredbe, osporavanog temelja politike azila EU. Po toj uredbi, zahtjeve za azilom obrađuje prva zemlja EU u koju je migrant došao.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button