Svijet

Научници прогнозирају да ће Швајцарска остати без снијега

Швајцарска, земља чувена по луксузним скијалиштима и планинским врховима прекривеним снијегом, остаје без овог бијелог покривача, упозоравају научници.

Научници су анализирали сателитске снимке посљедњих 22 године који покривају цијелу швајцарску територију.

Усљед глобалног загријавања, Швајцарска је у том периоду изгубила петину снијега, пише “Дејли мејл”.

Топљење је обухватило неке од најпознатијих швајцарских скијалишта, укључујући дијелове швајцарских Алпа и планине Јура.

Научници са Универзитета у Женеви рекли су да је снијег нестао на површини већој од 5.000 километара квадратних.

У периоду од 1995. до 2005. године, на 36 одсто територије Швајцарске пало је мало или нимало снијега, са нула до 20 одсто шанси за сњежне падавине.

Међутим, прошле године тај проценат дошао је до 44 одсто, што научници приписују глобалном загријавању.

“Услови у којима има мало снијега полако превладавају на планини Јура и на Алпима, а што је феномен посебно очигледан у долини ријеке Роне”, рекао је један од аутора студије Грегори Ђулијани.

Зона “вјечитог снијега”, гдје могућност сњежних падавина варира између 80 и 100 процената, покривала је више од једне четвртине Швајцарске од 1995. до 2005. године.

Десет година касније, тај проценат је пао за 15 одсто, што је губитак од више од 2.000 километара квадратних.

Извор: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button