Svijet

Њемачки извоз у јуну достигао рекордан ниво

Њемачки извоз је у јуну потукао сва очекивања с растом од 4,5 одсто, достигавши рекордан ниво захваљујући тражњи из Европске уније, Сједињених Држава и Кине, према данашњим статистичким показатељима.

Извоз је порастао трећи мјесец заредом, погуравши њемачки сезонски прилагођен трговински суфицит на 6,4 милијарде евра (6,51 милијарду долара) у јуну, што је знатно изнад прогнозираних 2,7 милијарди евра, извјештава Ројтерс.

Британска агенција подсјећа да су у јулу објављени прелиминарни подаци о спољнотрговинској активности у мају, према којима је Њемачка у том мјесецу забиљежила први трговински дефицит у посљедњих више од 30 година.

Међутим, мајски податак о дефициту од 1,0 милијарди евра ревидиран је данас на суфицит од 0,8 милијарди евра.

Извоз у Сједињене Државе, које су највеће њемачко извозно тржиште, порастао је у јуну за 6,2 процента у односу на мај, док је извоз у земље чланице Европске уније повећан за 3,9 одсто.

Економисти, међутим, скрећу пажњу на то да је рачуница Федералног завода за статистику, Дестатиса, изведена на номиналној основи и да не укључује утицај раста цијена, односно инфлације.

“Ове бројке треба узети са резервом”, рекао је Томас Гицел из ВП банке.

Њемачки увоз је у јуну забиљежио раст од 0,2 посто у односу на претходни мјесец према календарски и сезонски прилагођеним подацима, саопштио је Дестатис.

Аналитичари које је анкетирао Ројтерс предвиђали су раст извоза од 1,0 одсто на мјесечном нивоу и раст увоза од 1,3 процента.

Извор: Независне

Фото: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button