Svijet

Njemačka oživljava termoelektrane na ugalj, ministar poručio da su mjere bolne, ali nužne

Njemačka će usvojiti hitne mjere kako bi osigurala zadovoljenje svojih energetskih potreba nakon pada isporuke ruskog gasa, uključujući povećanu upotrebu uglja, saopćila je vlada u nedjelju.

“Da bi se smanjila potrošnja plina, za proizvodnju električne energije mora se koristiti manje plina. Umjesto toga, morat će se više koristiti elektrane na ugalj”, navodi se u saopćenju ministarstva ekonomije.

Robert Habeck, ministar za ekonomska pitanja i klimatske mjere, rekao je da je vraćanje elektrana na ugalj “bolno, ali je čista potreba”.

Osim toga, na ljeto bi trebao biti pokrenut model aukcije za prodaju plina proizvođačima, čiji je cilj da podstakne potrošače industrijskog plina da štede plin – koji bi potom trebao biti uskladišten.

Termoelektrane na ugalj koje trenutno rade samo u ograničenom obimu, uskoro će biti ugašene ili su u rezervi koristit će se za opskrbu energijom.

Taj potez uslijedio je nakon prošlosedmičnog upozorenja ruskog energetskog giganta Gazproma da će značajno smanjiti isporuke Evropi.

Odluka Berlina označava preokret vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberalnog FDP-a, koja je obećala da će smanjiti upotrebu uglja do 2030. godine.

Njemačka je do sada uspjela smanjiti udio svog prirodnog gasa koji je isporučila Rusija sa 55 posto prije invazije na 35 posto – zahvaljujući povećanim isporukama iz zemalja poput Norveške i Holandije, te putem ugovora o tečnom prirodnom plinu (LNG).

(klix.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button