RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Njemačka proširenje BRICS-a ne vidi kao prijetnju

Vodeći njemački kreatori politike odbacili su strahove od širenja BRICS-a najavljenog za 2024. godinu, ukazujući umjesto toga na Rusiju i Kinu, dva giganta koje vide kao pravu prijetnju, piše Euractiv.

Još šest zemalja pridružit će se BRICS-u, klubu ekonomija u razvoju – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika –  2024. godine, uključujući Iran i Saudijsku Arabiju, objavile su prvobitne članice na kraju svog posljednjeg samita u četvrtak.

Njemačka, međutim, ne doživljava rast grupe kao prijetnju koja bi mogla parirati zapadnim institucijama.

– Proširenje čini BRICS još heterogenijim. Dakle, kao institucija, oni nisu prijetnja poretku zasnovanom na pravilima, već pojedini članovi, kao što su Kina i Rusija – rekao je za Euractiv Nils Schmid, poslanik i glasnogovornik vladajućeg SPD-a za vanjske poslove.

Pozdravio je to što Brazil, Indija i Južna Afrika prkose pritisku Kine i Rusije “da od BRICS-a naprave antizapadni projekat”, dok su visoki njemački političari ostali izrazito opušteni u pogledu stvarnog geopolitičkog statusa i moći BRICS-a.

– Niti sam razočarana niti vidim podjelu ili slabljenje G20 – rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock uoči samita u očekivanju potencijalnog proširenja, što je potvrdila nakon objave u četvrtak.

Ona je dodala da će Njemačka nastaviti da održava dobre odnose sa novim članicama, jer su sve zemlje slobodne da se sastaju s kim žele.

Ovaj potez dolazi kada se njemačka vanjska politika sve više fokusira na članice BRICS-a Brazil, Indiju i Južnu Afriku. Zemlja traži bližu ekonomsku i geopolitičku saradnju s trećim zemljama kako bi diverzificirala svoja partnerstva u svjetlu međunarodne krize izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu.

Vladina prva kineska strategija, objavljena u julu, eksplicitno postavlja cilj bliže saradnje sa trećim zemljama u „Africi, Aziji i Latinskoj Americi“ kako bi se suprotstavila uticaju Kine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!