Svijet

Novi lijek bi mogao spriječiti teška oštećenja pluća oboljelih od Covid-19

Međunarodni tim istraživača pod vodstvom NRC instituta za imunologiju u Moskvi je u saradnji sa Institutom za patofiziologiju i alergijske bolesti Medicinskog univerziteta u Beču razvio inhalacijski lijek koji bi mogao spriječiti teška oštećenja pluća kod oboljelih od Covid-19.

Formula lijeka je u drugoj fazi istraživanja i testirana je na životinjama. Riječ je o jednoj vrsti tečnosti koja se inhalira slično spreju protiv astme. Trajanje djelovanja lijeka je ispod 60 minuta, što znači da bi upotreba spreja trebala biti više puta na dan.

Rezultati studije pokazuju da aktivni sastojak lijeka ribonukleinska kiselina u kombinaciji sa peptidom sprečava razvoj upale i teška oštećenja pluća. Time bi se spriječilo i korištenje respiratora kod Covid pacijenata u jedinicima intenzivne njege.

– Aktivni sastojci prodiru u inficirane ćelije i na taj način sprečavaju umnožavanje virusa. Zaštitni mehanizam ugrađen u ribonukleinsku kiselinu sprečava razgradnju lijeka i njegovu nedjelotvornost –  objašanjava Rudolf Valenta, voditelj odjela za imunu patologiju Medicinskog univerziteta u Beču.

Saznanja o ovom obećavajućem lijeku objavljena su u “European Journal of Allergy and Clinical Immunology”, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo – Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button