RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Ослобођена жена која је невина провела 43 године у затвору

Пресуда Сандри Хем у САД, која је била осуђена за убиство, поништена је након што је провела 43 године у затвору, пошто је судија окружног суда у Мизурију Рајан Хорсман пресудио да постоје “јасни и убедљиви” докази да је она невина.

Хем, стара 63 године, осуђена је 1980. године на казну доживотног затвора, за убиство библиотекарке Патрише Јешке, након што је полицији дала инкриминишуће изјаве док је била психијатријски пацијент, преноси Гардијан.

Судија Хорсман је у петак пресудио да је за убиство библиотекарке крив сада покојни полицајац, који је касније завршио у затвору због другог злочина, као и да Хем мора бити ослобођена у року од 30 дана.

Пресуда је донесена након што је правни тим Хем у јануару изнио аргументацију и доказе у случају најдужег затварања невине жене у историји Сједињених Америчких Држава.

“Захвални смо суду што је препознао тешку неправду коју је Хем трпила више од четири деценије”, саопштио је њен правни тим.

Како је наведено, Хем, која је од 12. године била на психијатријском лијечењу због слушних халуцинација и касније због употребе наркотика, прво је признала да је крива за убиство да би избегла смртну казну 1980. године, након чега је пресуда одбачена, али је поново била осуђена 1985. године на основу истог признања.

“У неким тренуцима била је под дејством толико лекова да није била способна да држи усправно главу и била је везана за столицу”, навели су њени адвокати, који тврде да је током признања износила контрадикторне и “чињенично немогуће” изјаве под утицајем лијекова, што је суд тада игнорисао.

Правни тим Хем тврди да је полиција злоупотребила њену менталну болест и навела је да да лажне изјаве док је била под утицајем лијекова, као и да је прикривала доказе који су указивали на Мајкла Холмана, полицајца тада старог 22 године, чији аутомобил је пронађен у близини мјеста злочина и који је у власништву имао минђуше жртве, преноси Тањуг.

Холман, који је преминуо 2015. године, тада је испитан у полицији, али многи докази током истраге о њему нису никад предати адвокатима Хем. Судија Хорсман је у пресуди навео да “суд налази да докази директно везују Холмана за овај злочин”.

(Независне новине)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.