RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Podjele unutar G7 oko zapljene zamrznute ruske imovine

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire u srijedu je javno osporio stav američke kolegice Janet Yellen da bi bilo legalno unovčiti oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, otkrivajući duboke podjele među zemljama Grupe sedam.

Le Maire je, govoreći nakon sastanka finansijskih zvaničnika G7, odbacio stav Sjedinjenih Država i kazao da je Francuska uvjerena da ne postoji dovoljna osnova u međunarodnom pravu za nastavak tih aktivnosti i da je potreban daljnji rad.

Rekao da bi svi takvi potezi trebali biti u potpunosti potkrijepljeni međunarodnim pravom i potrebna je podrška svih članica Grupe 20 velikih ekonomija – koja uključuje Rusiju, Kinu i druge zemlje koje su kritične prema Sjedinjenim Državama.

Zvaničnici G7 godinu dana se bore da pronađu dogovor o tome šta da rade s ruskom suverenom imovinom imobiliziranom nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022., a čelnici G7 tražili su moguća rješenja do juna.

Njihova ovosedmična debata na marginama sastanka ministara finansija iz velikih globalnih ekonomija G20 u Sao Paulu pokazala je da još “treba preći priličnu razdaljinu”, prenosi Reuters.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.