Svijet

Poduzete mjere protiv epidemije kolere na sjeveru Sirije

Nakon što su registrovani slučajevi kolere, u Siriji se poduzimaju preventivne mjere u regijama očišćenim od terorista na sjeveru zemlje.

Nehigijenski uslovi života, nedostatak vode i otvorene kanalizacije koji su se pojavili tokom 12-godišnjeg građanskog rata u Siriji doveli su do pojave epidemije kolere.

Od posljedica kolere preminulo je 14 osoba, dok je zabilježeno više od 2.000 slučajeva.

Na područjima gdje su registrovani slučajevi kolere okupili su se predstavnici nevladinih organizacija, lokalnih vijeća, općine, uprave za zdravstvo, obrazovanje, poljoprivredu i socijalne usluge kako bi poduzeli mjere u cilju suzbijanja daljnjeg širenja.

U okviru poduzetih mjera pojačat će se zdravstveno-higijenske aktivnosti posebno u šatorskim naseljima, otvorit će se službe za borbu protiv kolere u bolnicama, terenski punktovi.

Dr. Fajez Haj Ali iz Baba rekao je da je održan hitan sastanak kako bi se spriječilo širenje kolere, zarazne bolesti, i kako bi se sprovele neophodne mjere.

Istakao je da su nedostatak čiste vode i otvorene kanalizacije među najvažnijim faktorima širenja bolesti.

Prema njegovim riječima, organizovat će i predavanja o važnosti zaštite od bolesti u školama i džamijama.

Haj Ali je rekao da će nadležni hlorisati resurse pitke vode, a otvoreni kanalizacioni vodovi i bare će biti prskane.

Naveo je da će nevladine organizacije povećati distribuciju higijenskog materijala.

“Odlučili smo da uspostavimo hitne jedinice u domovima zdravlja kako bismo brzo djelovali. Povećali smo broj seruma u magacinima. Formirali smo timove stručnjaka za epidemiju”, dodao je Haj Ali.

Imran Riza, stalni koordinator UN-a za humanitarnu pomoć u Siriji, ocijenio je ranije ovog mjeseca najnoviju situaciju u vezi sa slučajevima kolere koji su registrovani u regijama Halepa, Deir ez-Zor, Raka, Hasakah i Hama.

Riza je naglasio da širenje kolere predstavlja prijetnju sirijskom narodu i zemljama u regionu. Skrenuo je pažnju na opasnost od njenog brzog širenja.

Kolera je zarazna bolest tankoga crijeva koju uzrokuje bakterija vibrio cholerae. Bolest se širi konzumiranjem zagađene vode, morskih rakova, školjki i riba te druge hrane zagađene izlučevinama zaraženih ljudi.

Infrastruktura Sirije pretrpjela je ozbiljnu štetu od početka rata u martu 2011. godine, gdje stanovnici nekih područja nemaju pristup čistoj vodi. Tokom rata su ubijene stotine hiljada ljudi, a raseljena je polovina prijeratnog stanovništva Sirije od 23 miliona, od kojih mnogi žive u šatorskim naseljima širom zemlje.

Izvor i foto: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button