Svijet

Pogubljen Brandon Bernard u prvoj egzekuciji na kraju Trumpova mandata

Zatvorenik osuđen na smrtnu kaznu Brandon Bernard pogubljen je u Indiani nakon što je američki Vrhovni sud odbio molbe za pomilovanje u posljednjem trenutku.

Bernard (40) je osuđen za ubistvo 1999. godine kao tinejdžer i najmlađi je počinitelj kojeg je savezna vlada pogubila u posljednjih 70 godina.

Bernard je rekao porodici svojih žrtava da mu je žao, prije nego što mu je u četvrtak data smrtonosna injekcija, piše BBC.

Do kraja mandata predsjednika Donalda Trumpa planirane su još četiri egzekucije.

Ako se dogodi svih pet, Trump će biti predsjednik koji je tokom mandata imao najviše pogubljenja u posljednjih više od sto godina. To bi značilo da je od jula izvršeno 13 saveznih pogubljenja.

Ovim se prekida presedan star 130 godina kada se obustavljaju pogubljenja usred tranzicije između predsjednika. Joe Biden preuzima dužnost 20. januara.

Bernard je proglašen mrtvim u četvrtak u 21.27 sati po lokalnom vremenu u kaznionici u gradu Terre Haute.

Prije toga, svoje posljednje riječi uputio je porodici žrtava, govoreći mirno više od tri minute.

– Žao mi je. To su jedine riječi koje mogu u potpunosti obuhvatiti ono kako se osjećam sada i kako sam se osjećao tog dana – rekao je, navodi Associated Press.

Izvršenje pogubljenja je odgađano više od dva sata nakon što su Bernardovi advokati uzalud tražili da Vrhovni sud obustavi egzekuciju.

Dobio je smrtnu kaznu zbog umiješanosti u ubistvo Todda i Stacie Bagley u junu 1999. godine.

Bio je jedan od pet tinejdžera optuženih za pljačku novca. Grupa tinejdžera ih je natjerala da uđu u gepek njihovog automobila u Teksasu.

U njih je pucao 19-godišnji saučesnik Christopher Vialva, a Bernard je zapalio automobil.

Advokati odbrane kažu da su oboje Bagleys vjerovatno bili mrtvi prije nego što je automobil zapaljen, a nezavisni istražitelj kojeg je angažovala odbrana rekao je da je Stacie prije požara bila “klinički mrtva”.

Međutim, svjedočenje sudskog vještaka tokom suđenja navodi da, iako je Todd Bagley momentalno umro, Stacie je imala čađ u disajnom putu, što signalizira da je umrla od udisanja dima, a ne od vatrenog oružja.

Bernardovi advokati su tvrdili da se bojao šta će mu se dogoditi ako odbije slijediti naredbe Vialve, koji je pogubljen u septembru.

Ostali koji su učestvovali u incidentu dobili su zatvorske kazne jer su bili maloljetnici.

Bernardovi advokati tvrdili su da bi mu trebao biti određen doživotni zatvor bez mogućnosti uslovne kazne, jer se sve vrijeme boravka u zatvoru uzorno ponašao i sarađivao je s terenskim programima kako bi spriječio ljude da postanu kriminalci.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button