RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Potraga za žrtvama avionske nesreće će trajati čitavu noć

Ruske Službe za vanredne situacije namjeravaju da rade cijelu noć u potrazi za žrtvama pada aviona i ostacima letjelice nakon što se ruski “Tupoljev 154” sa 92 putnika i članova posade srušio u Crno more neposredno nakon polijetanja.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da više od 3.000 ljudi, uključujući više od stotinu ronilaca pristiglih iz svih krajeva Rusije, rade sa 32 broda i nekoliko helikoptera na potrazi za žrtvama i ostacima letjelice.

Bespilotne letjelice i podmornice, takođe pomažu u potrazi. Dovezena su i snažna osvjetljenja kako potraga ne bi bila prekinuta.

Službe za vanredne situacije otkrile su ostatke aviona na oko 1,5 kilometara od obale. Do večernjih časova, spasioci su pronašli 11 tijela, a ministar za saobraćaj Maksim Sokolov naveo je da su pronađeni i ostaci drugih tijela.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se avion “Tu-154” srušio u Crno more neposredno nakon što je dopunio gorivo u gradu Adleru. Avion je bio na putu ka Siriji.

Većinu putnika u avionu činili su članovi ansambla “Aleksandrov” koji su putovali iz Moskve ka bazi Hmejmim u Siriji kako bi učestvovali u proslavi Nove godine.

U avionu su bila 84 putnika i osam članova posade. Među putnicima je bilo i devet ruskih novinara.

Ostaci aviona pronađeni su na dubini od 50 do 70 metara i na udaljenosti od 1,5 kilometara od ruske obale.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.