RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Putin upozorava na ekonomske probleme ako inflacija nekontrolirano raste

Izvor: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je rastuća inflacija prisilila centralnu banku da poveća kamatne stope na 12 posto prošlog mjeseca, upozoravajući da će ruska ekonomija patiti ako se dopusti da rast cijena izmakne kontroli, javlja Reuters.

– U uslovima visoke inflacije, praktično je nemoguće praviti poslovne planove – rekao je Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Putin je rekao da ne vidi probleme sa nestabilnošću rublje, a vlasti imaju veliki broj alata da drže valutu i tržišta pod kontrolom.

Rublja je u utorak u ranoj trgovini dostigla najjači nivo u skoro šest sedmica u odnosu na dolar, podstaknuta postupnim povećanjem prodaje deviza od strane izvoznika i izgledima da bi centralna banka mogla ponovo povećati stope ove sedmice.

Putin je rekao da je na kurs rublje uticalo, između ostalog, “ograničeno” vraćanje deviznih prihoda od strane izvoznika, ali je rekao da neće biti naglih poteza, misleći na kontrolu kapitala i druge korake za ograničavanje volatilnosti.

On je rekao da vlada za sada ne vidi potrebu za povećanjem poreza. Vlada je nametnula porez na neočekivanu dobit nekim kompanijama ove godine kako bi povećala budžetske prihode.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!