RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Revizori optužili njemačko ministarstvo vanjskih poslova za rasipanje novca poreskih obveznika

Savezni revizorski sud žestoko je kritizirao njemačko ministarstvo vanjskih poslova zbog rasipanja novca poreznih obveznika kupovinom raskošne imovine za svoje diplomatsko predstavništvo u Briselu, prenosi Euractiv.

Ministarstvo vanjskih poslova je 2021. godine kupilo “nekretninu nalik parku u Briselu sa raskošno opremljenom zgradom” za oko 8 miliona eura, navodi se u izvještaju. Nakon renoviranja, bit će domaćin sva tri njemačka diplomatska predstavništva u Briselu.

– Ministarstvo vanjskih poslova nije pokazalo potrebu za kupovinom niti je ispoštovalo zahtjeve ekonomske efikasnosti i ekonomičnosti – navodi se u izvještaju.

Ministarstvo vanjskih poslova se poziva da ponovo proda nepotrebnu imovinu “sa što manjim gubitkom”.

– Ovo se posebno odnosi na rezidencijalnu nekretninu u Briselu, koja je stečena kršenjem zakona o budžetu – navodi se u izvještaju.

Izvori u Ministarstvu vanjskih poslova pravdali su svoje postupke tvrdnjom da “potreba za novom rezidencijom za ambasadora EU postoji od 2007. godine. Od tada Ministarstvo bezuspješno traži odgovarajuću nekretninu”.

– Predmetna imovina je identifikovana kao odgovarajuća imovina koja zadovoljava potrebe – rekli su za Euractiv izvori iz ministarstva.

Međutim, revizori su naveli da je 2007. godine bilo planirano da se službeni dio postojećeg prebivališta stalnog predstavnika proširi umjesto kupovine nove imovine. Međutim, prema riječima revizora, planovi se nisu dalje provodili, a razlozi protiv proširenja nisu dokumentovani.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.