Svijet

Snježna oluja pogodila Njujork, ima mrtvih

Dvije osobe su izgubile život u ranoj zimskoj oluji koja je uz obilan snijeg pogodila dijelove zapadne američke države Njujork. Saobraćaj je poremećen, a očekuje se da će dodatni snijeg pasti tokom vikenda.

Ova oluja takozvanog “jezerskog efekta” izazvala je udare vjetra sa jezera Iri i Ontario koji su donijeli oko 1,5 metara snijega.

Vlasti su saopštile da se čini da su smrtni slučajevi posljedica srčanih udara usljed prenaprezanja tokom čišćenja snijega u teško pogođenom okrugu Iri.

Do sinoć, meteorološka služba je prijavila oko 1,7 metara snijega izmjerenog u selu Orčard Park u okrugu Iri, 25 kilometara južno od Bafala.

Akumulacija snijega zabilježena je i na nekoliko susjednih lokacija, dok se Bafalo, drugi po broju stanovnika u državi Njujork sa oko 278.000 stanovnika, probudio sa skoro 36 centimetara snijega.

Visoki zvaničnik okruga Iri Mark Poloncarz rekao je da se jedna kuća u gradu Hamburgu djelimično urušila zbog snijega, ali više detalja nije poznato.

Kako je oluja dobijala na zamahu, meteorološka služba je navela više slučajeva u kojima su snježne oluje bile praćene udarima grmljavine i bljeskom munje, što je fenomen poznat kao “snijeg grmljavine”.

Usljed jakog vjetra i snijega na drveću i dalekovodima došlo je do prekida isporuke električne energije za više hiljada potrošača, dok je oluja takođe zatvorila više saobraćajnica u i oko NJujorka i na drugim lokacijama.

Svi osim pet od skoro 80 ​​letova koji su planirani sa međunarodnog aerodroma “Bafalo Nijagara” juče su otkazani, rekao je jedan od direktora aerodroma Li Vajc.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!