Svijet

Stručnjaci pripremaju istragu o porijeklu pandemije

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ provešće naredna dva dana u glavnom gradu Kine da bi pripremili dolazak veće misije koja će istraživati porijeklo pandemije kovid-19.

Jedan stručnjak za zdravlje životinja i jedan epidemiolog će tokom boravka u Pekingu u naredna dva dana raditi na pripremi rada buduće misije, čiji je cilj da se utvrdi kako je virus prešao sa životinja na ljude, saopštila je SZO.

Naučnici vjeruju da virus vodi porijeklo iz slijepih miševa i da je potom preko nekog drugog sisara, poput cibetke ili pangolina prešao na ljude na pijaci svježe hrane u centralnom kineskom gradu Vuhan krajem prošle godine.

Kina je preduzela akciju protiv trgovine divljim životinjama, zatvorila pojedine pijace za prodaju sirove hrane i uvela striktne mjere koje su zaustavile širenje virusa korona u ovoj zemlji.

Misija SZO je politički osjetljiva, pošto dolazi u vrijeme kada SAD preduzimaju korake za napuštanje SZO povodom optužbi da je agencija loše rješavala pandemiju i da je naklonjena Kini, prenio je AP.

Više od 120 zemalja pozvalo je da se istraži porijeklo virusa na skupštini SZO u maju. Kina je insisitirala da SZO treba da vodi istragu i da akcija treba da bude obavljena kada se pandemija dovede pod kontrolu.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close