Svijet

Stvoren prvi lijek koji usporava razaranje mozga od Alzheimerove bolesti

Prvi lijek koji usporava razaranje mozga Alzheimerovom bolešću označen je kao značajan.

Prodor u istraživanju okončava deceniju neuspjeha i ukazuje da je nova era lijekova za tretman Alzheimerove bolesti – najčešće forme demencije – moguća.

Lijek nazvan lecanemab ima, ipak, samo manji efekat, i njegov uticaj na svakodevni život ljudi predmet je rasprave.

Lijek djeluje u ranim fazama bolesti tako da bi većina propustila da primijeti njegovo djelovanje bez uočavanja revolucionarnog efekta.

Lecanemab napada zakrčenje u moždanim ćelijama – nazvano beta amiloid – koje se stvara kod oboljelih od Alzheimera.

U medicinskom polju punom neznanja, očaja i razočarenja, neki vide ove pokusne rezultate kao trijumfalnu prekretnicu.

Britanski institut za istraživanje Alzheimera saopćio je da su nalazi “značajni”.

Jedan od vodećih svjetskih istražitelja koji stoji iza kompletne ideje liječenja amiloida prije 30 godina, profesor John Hardy, izjavio je da je to otkriće “istorijsko” i kako je optmističan da “svjedočimo početku terapija od Alzheimera”.

Profesorica Tara Spires-Jones, s Univerziteta Edinburgh, izjavila je da su rezultati “veoma značajni jer smo dugo vremena svjedočili stopostotnoj stopi neuspješnosti”, prenosi BBC.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!