RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Sunak zvanično postao britanski premijer

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak danas je stupio na dužnost predsjednika vlade, pošto je kralj Čarls Treći to formalno zatražio od njega. Time je Sunak postao prvi premijer Velike Britanije azijskog porijekla, a dužnost preuzima u vrijeme dok se ta zemlja suočava s velikim ekonomskim izazovima.

Sunak se u Bakingemskoj palati sastao sa britanskim monarhom, koji je prethodno prihvatio ostavku dosadašnje premijerke Liz Tras.

Britanski kralj ima ceremonijalnu ulogu da formalno imenuje šefa vlade, koji prethodno obezbijedi podršku većine poslanika.

Očekuje se da će Sunak danas početi da postavlja članove vlade, koji će morati da se bore sa političkom i ekonomskom krizom u zemlji.

Sunak, treći konzervativac na čelu britanske vlade ove godine, poslije Borisa Džonsona i Liz Tras, pokušaće i da ujedini vladajuću stranku oslabljenu podjelama.

Ispravit ćemo greške prethodne vlade

“Trenutno se naša zemlja suočava sa dubokom ekonomskom krizom. Posljedice Kovida još uvijek traju”, kazao je Sunak u svom prvom obraćanju ispred Dauning strita.

On je odao priznanje dosadašnjoj premijerki Liz Tras, rekavši da nije pogriješila što je željela poboljšati rast u zemlji i da je to plemenit cilj.

Sunak je rekao da se divio njenoj energiji u stvaranju promjena, ali da su “učinjene neke greške”.

Poručio je da je izabran za lidera Konzervativne stranke i premijera da ispravi neke od grešaka koje je napravila njegova prethodnica i da će to početi raditi odmah.

“Ujediniću našu zemlju ne riječima, nego djelima”, kazao je Sunak.

Naveo je da će njegova vlada imati integritet, profesionalizam i odgovornost na svakom nivou.

“Povjerenje treba zaslužiti i ja ću zaslužiti vaše”, poručio je Sunak.

On je takođe rekao da će uvijek biti zahvalan Borisu Džonsonu na njegovim “nevjerovatnim dostignućima” kao premijera i da će cijeniti njegovu toplinu i velikodušnost duha.

Izvor: BHRT

Foto: Anadolija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.