RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Toplotni val hara Evropom: Oboreni su svi temperaturni rekordi, čak i na sjeveru

Širom Evrope bilježe se temperaturni rekordni jer je toplotni val zahvatio skoro cijeli kontinent.

Juni mjesec iza nas je jedan od najtoplijih i u velikom broju zemalja Evrope probijena je granica prosječne temperature karakteristična za šesti mjesec.

To se odnosi čak i na sjever Evrope, pa je tako u Norveškoj prije dva dana zabilježena temperatura od 32,5 stepeni Celzija, što je rekord u Arktičkom krugu. Inače prosjek temperature zraka u Arktičkom krugu u Evropi je 13 stepeni.

U Poljskoj je u junu temperatura išla do 35 stepeni, a u području istočne Njemačke i preko 37 stepeni Celzija.

Temperaturni rekordni su i na Balkanu, a u Bosni i Hercegovini je u junu izmjereno čak 41 stepen.

Pakleno je i na sjeveru Afrike gdje je u Tunisu prije nekoliko dana izmjereno čak 48,7 stepeni.

U Evropi su zabilježene i grmljavinske oluje, a prognoze govore da se i u narednom periodu očeuju visoke temperature.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.