RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Turska pronašla značajna ležišta gasa u Crnom moru

Reuters piše da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao voditeljima sektora za energetiku da će u petak objaviti “dobre vijesti” koje će najaviti novi period za Tursku. Ovakvi komentari su povećali vrijednost dionica u turskim energetskim firmama i podigli liru s niskog rekorda ove sedmice.

Nije naveo nikakve detalje, međutim, izvori su kazali da se misli na otkriće gasa u Crnom moru, kao i to da obim rezervi može potencijalno zadovoljiti turske energetske potrebe za 20 godina.

Turski istraživački brod “Fatih” radi do kraja jula u zoni istraživanja poznatoj kao Tuna-1, oko 100 nautičkih milja sjeverno od Turske obale u zapadnom Crnom moru.

“Postoji nalaz prirodnog gasa u bunaru Tuna-1. Očekivana rezerva je 26.000 milijardi ili 800 milijardi kubnih metara te je dovoljna za otprilike narednih 20 godina za potrebe Turske”, kazao je jedan od izvora.

Međutim, upozorio je da će trebati 7-10 godina za pokretanje proizvodnje, a procijenio je da će investicioni troškovi iznositi između dvije i tri milijarde dolara.

Zvaničnici, uključujući ministra energetike Fatiha Donmeza, nisu dali detalje o najavi rekavši da će Erdogan sam saopćiti “iznenađenje”. Tursko predsjedništvo i ministarstvo energetike nisu odmah bili dostupni za komentar o obimu ovog otkrića.

Turska, koja se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz da bi zadovoljila svoje energetske potrebe, istražuje ugljikovodike u Crnom moru i na Sredozemlju gdje su njene operacije istraživanja u spornim vodama izazvale negodovanja Grčke i Kipra.

Ukoliko se potvrdi obim crnomorskih rezervi, oni bi predstavljali glavno otkriće s obzirom na to da su polja koja sadrže 1-2 biliona kubnih stopa često razvijena.

Međutim, analitičari su istakli da bi se Turska mogla suočiti s dodatnim troškovima gradnje infrastrukture do dolaska gasa na tržište.

“Čak i ako postoji plan koji je razvijen, trebalo bi četiri-šest godina da se dođe do faze proizvodnje. Potražnja za gasom i cijene su historijski niske, a malo ih investira u novu proizvodnju”, kazao je John Bovlus, glavni urednik Energi Reportera.

Dodao je da bi takvo stanje moglo pooštriti ponudu za tri-četiri godine.

“Ako se brzo razvije, ovaj gas bi se mogao pojaviti na tržištu u optimalnom vremenu”, istakao je Bovlus.

Svako smanjenje turskog izdvajanja za uvoz energije koje je prošle godine iznosilo 41 milijardu dolara od dobavljača kao što su Rusija i Iran, ne samo da će povećati vladine finansije, već će također olakšati hronični finansijski deficit koji vrši pritisak na liru.

Iako je takva mogućnost još daleka i nesigurna, lira je ojačala u srijedu nakon Erdoganovih kritičkih komentara jer su trgovci očekivali pozitivan utjecaj.

Jedan bankar je kazao da reakcija na tržištu pokazuje da Turci, koji posljednjih mjeseci prodaju liru za devize, traže mogućnost da devize konvertuju ponovo u liru, ali da također žele biti sigurni da neće dodatno oslabiti.

Izvor: https://www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ердоган најавио повећање плата у јавном сектору за 45 посто

Radio Brčko

Počeo sastanak ministara vanjskih poslova Turske, Ukrajine i Rusije

Radio Brčko

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo milijun KM pomoći Turskoj

Radio Brčko