Svijet

У Камбоџи угинуо посљедњи слатководни Иравади делфин, заплео се у рибарску мрежу

Посљедњи слатководни Иравади делфин у ријеци Меконг у Камбоџи је угинуо, званично је потврђено из ове земље.

Делфин је угинуо након што се заплео у рибарску мрежу у ријеци Меконг на сјевероистоку Камбоџе, потврдили су званичници. Водени сисар је пронађен у уторак на обали ријеке у провинцији Стунг Тренг близу границе с Лаосом. Информацију је потврдило министарство за заштиту рибе у Камбоџи путем званичне странице на Фејсбуку.

Иравади делфин је познат и као делфин из Меконга, дуго је на листи угрожених врста. Друге врсте слатководних делфина могу се наћи даље низводно у Камбоџи и двије ријеке, Иравадy у Мијамару и Махакам на индонезијском острву Борнео.

Када је ријеч о Иравади делфинима у Камбоџи, њихова популација је 1997. године износила око 200, а 2020. године је пала на 89, готово сви који постоје у групи низводно од Стунг Тренга.

“Преостала популација критично угрожених слатководних делфина у камбоџанском дијелу Меконга је у стабилном стању, али се суочава с озбиљним изазовима. Најновије угинуће делфина показује колико је угрожена ова и друге врсте”, изјавио је директор Ворлд Вајлдлајф Фонда Лан Мерцедо, преносе свјетски медији.

Реп угинулог делфина је био запетљан у рибарску мрежу недјељу дана прије угинућа, због чега није могао правилно пливати, а угинуо је због повреде и немогућности да ухвати уобичајени плијен за исхрану.

Ријеч је о делфину старом 25 година, дугом 2,6 метара и тешком 110 килограма, који је угинуо вјероватно три дана прије него је пронађен.

Осим што се запетљају у рибарске мреже, делфинима пријети и загађење, али и климатске промјене те све плића вода узрокована изградњом брана. Ове бране смањују проток воде те количину других водених врста којима се делфини хране.

Извор: nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!