RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

U Njemačkoj zabilježen najveći pad potrošnje domaćinstava od 1970. godine

Pandemija virusa korona prouzrokovala je najveći pad potrošnje njemačkih domaćinstava od 1970. godine, saopštila je njemačka Kancelarija za statistiku.

U 2020. godini potrošnja je, prema cjenovno prilagođenim podacima, pala za pet odsto.

Pandemija je u Njemačkoj teže pogodila potrošnju od ekonomske krize 2008. i 2009. godine.

Pad potrošnje zabilježen je u gotovo svim područjima, posebno u prvoj polovini godine. U prvom talasu zatvaranja zemlje Nijemci nisu trošili ni na željeznički ni na vazdušni prevoz niti su izlazili u restorane.

Nešto više su trošili samo na prehrambene namirnice i piće, pa je potrošnja tih proizvoda u cijeloj 2020. godini povećana za 6,3 odsto.

U drugoj polovini prošle godine Nijemci su bili spremniji da troše na trajnu robu za široku potrošnju, uključujući automobile, namještaj i veće električne uređaje, pa je potrošnja povećana 7,8 odsto na godišnjem nivou.

Podsticaj pojačanoj kupovini trajnih potrošačkih dobara vjerovatno je bilo privremeno smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost, smatraju statističari.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Poražavajuća demografska slika BiH: Svake godine je sve gore

Radio Brčko

Pojačane kontrole na granicama Njemačke privremeno i krajnje rješenje

Radio Brčko

U Njemačkoj stanovi i građevinsko zemljište skuplji nego ikad

Radio Brčko