RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

U Pekingu ukinuta obaveza nošenja maski na otvorenom

Zdravstvene vlasti u Pekingu ukinule su obavezu nošenja maski na otvorenom nakon što u glavnom gradu Kine već 13 dana uzastopno nije bilo novih slučajeva zaraze virusom korona.
Uprkos ovom ublažavanju, većina stanovnika Pekinga i jutros je nosila maske.

Neki kažu da se zbog maske osjećaju bezbjedno, a drugi da postoji faktor društvenog pritiska da se maske nose u glavnom gradu.

Ovo je drugi put da su zdrvastvene vlasti Pekinga ublažile propise o nošenju maski, nakon što se grad najvećim dijelom vratio u normalan život poslije dva kruga potpunog zatvaranja.

Kina tokom prethodnih pet dana nije zabilježila nijedan slučaj lokalnog prenošenja virusa nakon uspješnog suzbijanja izolovanih klastera u Pekingu, Sinđijangu i na još nekim mjestima.

Stručnjaci kažu da je ključ uspjeha ove zemlje u borbi protiv virusa striktna primjena pravila na lokalnom nivou, uključujući nošenje maski, obavezan kućni karantin i masovno testiranje stanovništva.

Vlasti su 20. avgusta zabilježile 22 uvozne infekcije i zatvorile graninice za većinu stranih državljana. Od početka epidemije zabilježeno je 84.917 slučajeva zaraze.

Foto: Ilustracija – Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Milioni ljudi u Pekingu ostali kod kuće zbog Covid ograničenja

Radio Brčko

Kina: Sedam prijateljica uredilo kuću u kojoj će živjeti u starosti

Radio Brčko

У Кини против коронавируса потпуно вакцинисано милијарду људи

Radio Brčko